X
SULJE MAINOS
Auringon aktiiviset alueet korostettuina useiden teleskooppien yhteiskuvassa. / NASA/JPL-Caltech/GSFC/JAXA

IL: Näin kotona tulisi varautua aurinkomyrskyyn

Taskulamppu ja patteriradio ovat hyödyllisiä varusteita sähkökatkojen varalta.

Maata kohti iskeytyvä voimakas aurinkomyrsky voisi aiheuttaa laajoja tuhoja katkomalla sähköyhteyksiä ja vaurioittamalla satelliittien kaltaisia elektronisia laitteita.

Monet tutkijat ovat varoittaneet, ettei nykyinen infrastruktuuri kestäisi suuren mittakaavan aurinkomyrskyä. Supermyrsky voisi lamauttaa muun muassa merenalaiset tietoliikennekaapelit kuukausien ajaksi.

Avaruusfysiikan professori Minna Palmrothin mukaan tutkimukset viittaavat siihen, että seuraava merkittävä myrsky voisi tapahtua jo 2030–2040-lukujen aikana. Hän toteaa Iltalehdelle, että myrsky saavuttaisi maan vain 17 tunnissa.

– Keskeinen kysymys sähköverkon osalta on se, kuinka pitkiä sähkökatkoksia voi tulla tämmöisen aiheuttamana Suomeen ja toisaalta muualle maailmaan. Varautumisen keinot liittyvät siihen, miten pitkiä ne ovat, Palmroth sanoo.

Tavallinen kansalainen voi valmistautua myrskyyn samalla tavoin kuin muihinkin kriiseihin. Esimerkiksi taskulamppu on hyödyllinen varuste sähkökatkojen varalle. Pattereilla toimivan radion lisäksi kaappiin kannattaa varata ruokaa ja vettä muutamaksi vuorokaudeksi.

– Normivarautuminen mihin tahansa pitäisi olla kaikilla. Pandemian alussa muistutettiin, mitä pitäisi olla kaapissa, mutta onko kaikilla enää radiota? Pitäisi varmaan hommata patteriradio itsekin, professori toteaa.

LUE MYÖS:
Varoitus massiivisesta häiriöstä: Näin aurinkomyrsky voisi iskeä (VU 10.9.2021)

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt