X
SULJE MAINOS
– Rikokset ovat edelleen ihan tuossa… En ole tehnyt mitään enkä tee, mutta ne tulevat heti mieleen, kun on vähänkin heikompi päivä ja joutuu tosissaan laskemaan euroja, entinen huume- ja väkivaltarikollinen Toni sanoo.   LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

IL: Minä löin – mies putosi, eikä noussut, enää koskaan

Pahoinpitelijä pyytää anteeksi tytöiltä, joiden isän hän tappoi.

Entinen narkomaani ja taparikollinen Toni kertoo Iltalehdessä väkivaltaisesta menneisyydestään.Hän on ollut vankilassa yli kymmenen vuotta ryöstöistä, varkauksista sekä väkivalta- ja huumerikoksista.

Helsingin Kannelmäessä hän aikanaan baarin terassilla löi miestä, joka tipahti, löi päänsä, eikä enää noussut. Vuoden kuluttua uhri oli yhä koomassa ja tuli oikeudenkäynti. Toni ajatteli vieneensä hänen kahdelta tyttäreltään isän. Asianajaja kuitenkin esitti, ettei mies saanut vauriota lyönnistä vaan siitä seuranneesta kaatumisesta.

Kaksi viikkoa tämän jälkeen mies kuoli.

– Niiltä kahdelta tytöltä, jotka mieheltä jäi, haluan pyytää anteeksi. Olen todella pahoillani, että näin on käynyt, Toni sanoo IL:lle.

Toni on nyt ollut kuivilla kohta neljä vuotta. Hänen päässään pyörii syyllisyyttä ja kysymyksiä siitä, miksi on pitänyt olla niin ääliö.– Siksi mä varmaan ennen vedin kamaa, ettei mun tarvinnut kohdata näitä ajatuksia. Hautasin ja tukahdutin kaikki tunteet.

– Ensin me vietiin vain omppuja. Mutta oli vanhempia jätkiä, jotka pölli autoja. Joku siinä rikollisuudessa iski. Mä ihailin heitä ja halusin heidän hyväksyntäänsä, hän kertoo nuoruudestaan.

Autoja hän varasti jo 10-vuotiaana. Nuoruudessaan Toni oli se poika, josta kaikki äidit varoittelivat. Viikonloppuillat menivät lähinnä tapellessa. Kiinnostuksen kohteet olivat adrenaliini, alkoholi ja arvostus.

– Haluaisin nähdä itseni toisenlaisena. Että en olisi ollut niin ilkeä. Mutta mä olin, Toni kertoo.- Mitkään säännöt ei koskeneet mua.

– Mä myrkytin itseni niin pahasti pirillä, että hampaat suli suuhun. Narkkasin ihan v—–i.

Toni ei missään nimessä halua antaa kuvaa, että rikokset olisivat millään muotoa siistejä juttuja. Hän on huolissaan Katiska-vyyhdin Niko Ranta-ahon liittämisestä luksuselämään julkisuudessa tavalla, joka voi saada jonkun mukaan huume-elämään.

1990-luvun puolivälissä Toni kuului varkauksia tehtailleeseen rikollisjengiin. Suurin keikka oli Postipankin ryöstö. Toni sai 1996 yhteensä 6 vuoden ja 7 kuukauden tuomion. Tuomiolauselmassa oli 62 rikosta.

Vuonna 2017 vainoharhat ja ainaiset pelkotilat saivat Tonin yrittämään itsemurhaa muuntohuumeella. Hän jäi henkiin kenties toleranssinsa vuoksi.
  
Toni työskentelee nyt Irti Huumeista ry:n ja Kukunori ry:n Huudikoutsina. He tarjoavat evästä ja apua päihdeongelmaisille ja rikollisille.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt