Krista Kiuru. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

IL: Krista Kiuru syyttää Israelin saaneen EU:n rokotteet

Ministerin mukaan ’on vaikea selittää sitä, että muualla rokotetaan miljoonia’.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) toteaa Iltalehdelle olevansa tyytymätön siihen, että muualle kuin EU-alueelle on toimitettu reilusti koronarokotteita samalla kun toimitukset EU-maihin ovat viivästyneet. Kiuru kirjelmöi asiasta viime viikolla EU:n terveyskomissaarille.

Krista Kiuru sanoo viittaavansa tiedotusvälineissä olleisiin esimerkkeihin, ”kuten siihen, että Israelissa on ollut jo käytössä suuria määriä Pfizerin ja Biontechin koronarokotteita”. Hänen mielestään EU:n olisi pitänyt puuttua tilanteeseen ponnekkaammin.

– EU:n lupaamien rokote-erien pitää pysyä sellaisina, mitä on luvattu. On vaikea selittää sitä, että muualla rokotetaan miljoonia, kun samaan aikaan EU:n hankkimat rokote-erät ovat jääneet puutteellisiksi, Krista Kiuru sanoo IL:lle.

– Biontech-Pfizer on alkuvaiheessa pystynyt tuotantovaikeuksien takia toimittamaan jopa vain puolta siitä, jonka he ovat viime vuoden loppupuolella luvanneet EU:lle toimittaa.

– Suurempien erien toimitusaikataulu on lykkääntynyt, ja alkuvaiheessa saapuvat erät ovat jopa puolet alkuperäissuunnitelmia pienempiä, ministeri valittelee.

Kiuru ei ole huolissaan rokotteiden jakelusta ja käytännön rokottamisesta Suomessa. Hän pitää hyvänä vauhtina sitä, että Suomessa on saatu rokotettua noin 45 000 ihmistä.

Ministerin todetaan korostavan Suomen sitoutumista siihen, että EU:n jäsenmaat, jotka ovat mukana yhteishankintasopimuksissa, eivät voi neuvotella samojen yritysten kanssa kahdenvälisesti.

LUE MYÖS:
Pääministeri soitti Pfizerin johtajalle 17 kertaa – rokotteet saatiin (VU 11.1.2021)
Israelin valtava hanke – koronasta yritetään nopeasti eroon (VU 27.12.2020)

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt