Verkkouutiset

IL: Keskusta ehdotti Jutta Urpilaista hallitustunnustelijaksi vuonna 2011

SDP:n silloisen puoluesihteerin mukaan perussuomalaiset tuki keskustan ehdotusta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Keskusta ehdotti SDP:n puheenjohtajaa Jutta Urpilaista hallitustunnustelijaksi sen jälkeen, kun vihreät olivat kieltäytyneet hallitustunnustelijana toimineen Jyrki Kataisen (kok.) hallituksesta vuonna 2011, kertoo Iltalehti.

Asia nousi esille eilen Twitterissä.

Katainen lähti hallitusohjelmaneuvotteluihin aluksi SDP:n, vasemmistoliiton, vihreiden, KD:n ja RKP:n kanssa. SDP ja vasemmistoliitto marssivat ulos kesken hallitusneuvotteluiden.

Sen jälkeen Katainen tunnusteli sinivihreää hallitusta keskustan, vihreiden, RKP:n ja KD:n kanssa. Vihreät päättivät kuitenkin, ettei puolue lähde hallitusneuvotteluihin.

Sen jälkeen hallitustunnustelijan tehtävää tarjottiin Iltalehden mukaan epävirallisesti toiseksi suurimman puolueen puheenjohtalle, SDP:n Jutta Urpilaiselle. Tässä vaihtoehdossa hallitus olisi muodostettu SDP:n, keskustan ja perussuomalaisten varaan.

– Vihreiden sanottua ”ei”, keskusta ehdotti tunnustelijan vaihtamista. Eli Urpilaista. Persut tuki ehdotusta. Tähän ei kuitenkaan SDP:ssä suostuttu. Siten Katainen sai jatkaa, entinen SDP:n puoluesihteeri Mikael Jungner kirjoitti Twitterissä.

Jungner vahvisti asian Iltalehdelle.

Ryhmien yhteiskokous sopi Kataisen jatkosta

Vihreiden entinen puheenjohtaja Ville Niinistö sanoo, että totuus on puolivälissä. Jungner kuului SDP:n hallitustunnusteluja käyneeseen nelikkoon.

– Katainen oli koko ajan tunnustelija, sitä ei vaihdettu missään vaiheessa. SDP saattoi harkita muita vaihtoehtoja, ja keskustakin, mutta ryhmien yhteiskokous sopi Kataisen jatkavan, Niinistö kirjoitti Twitterissä.

– Siinä välissä keskusta ja persut pyysivät/ehdottivat Urpilaista tunnustelijaksi. Mietti yhden illan ja kieltäytyi. Tuota ei luonnollisesti kerrottu julki, Jungner jatkoi heti perään.

Jungner kertoo Iltalehdelle, että Urpilainen ei ollut oikein halukas hallitustunnustelijaksi, koska Suomessa oli omaksuttu käytäntö, jonka mukaan suurimman puolueen puheenjohtajan pitää toimia hallitustunnustelijana ainakin siihen asti, kun mitään muuta vaihtoehtoa ei enää ole.

Jungnerin mukaan Urpilaisen SDP:ssä arvioitiin lisäksi, että SDP:n, keskustan ja PS:n varaan rakennettu hallituspohja ei olisi ollut kovin kestävä, sillä PS veti liikaa muista poikkeavaa EU-linjaa ja vastusti Kreikan tukemista.

Lopuksi Katainen jatkoi hallitustunnusteluja alkuperäisen kokoonpanon kanssa ja Suomeen syntyi kokoomuksen, SDP:n, vasemmistoliiton, vihreiden, RKP:n ja KD:n sixpack-hallitus.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)