Jukon puheenjohtaja Olli Luukkainen. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

IL: Juko on valmis kaupankäyntiin kiky-tunneista

Neuvottelujärjestö vaatii palkallista saattohoitovapaata ja matka-ajan muuttamista työajaksi.

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Jukon ja Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen on valmis kaupankäyntiin kiky-tunneista, kertoo Iltalehti.

Juko vaatii työehtosopimusneuvotteluissa, että uuteen sopimukseen kirjataan työntekijälle oikeus viikon palkalliseen saattohoitovapaaseen, jos hänen lähiomaisensa on kuolemassa.

– Esitämme, että työntekijä saisi viikon palkallista vapaata lähiomaisensa saattohoidon ajaksi. Jukona nostamme tes-neuvotteluihin uusia ja yhteiskunnan muutoksesta lähteviä asioita, joita työntekijät arvostavat, Olli Luukkainen kertoi Iltalehdelle.

Jukon yhtenä neuvottelutavoitteena on muuttaa matka-aika työajaksi tai saada siitä työnantajalta rahallista hyvitystä. Luukkainen perustelee vaatimusta sillä, että suuri osa asiantuntijoista tekee töitä työmatkallaan: puhuu puhelimessa työpuheluita, vastaa sähköposteihin älypuhelimella tai käyttää kannettavaa tietokonettaan.

– Asiantuntijoilta menee hirveän paljon aikaa rautateillä ja maanteillä. Jos ihminen tekee esimerkiksi junassa töitä, haluamme, että matka-aikaa lasketaan sovittavalla tavalla työajan piiriin tai että matkustamisesta maksetaan korvausta, Luukkainen sanoi.

Juko on valmis kaupankäyntiin kiky-tunneista eli vuosityöajan 24 tunnin pidennyksestä.

– Kiky-tuntien kompensaatio voi olla rahaa tai pois otettuja työtunteja, Luukkainen määritteli.

Jos kiky-tunteja jää julkisen alan työehtosopimuksiin, Jukon on Luukkaisen mukaan saatava neuvotteluissa läpi suuria parannuksia tekstikysymyksiin. Jukon tavoitteena on lähiomaisen saattohoitovapaa, vanhemman laajempi oikeus hoitaa sairasta lasta kotona, osa matka-ajasta työajaksi ja oikeus mentorointiin.

– Jos näitä saamme eteenpäin, sillä on vaikutusta siihen, mikä taso meitä tyydyttää kiky-tunneissa tai palkankorotuksissa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt