Harry Harkimo. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

IL: Hjallis Harkimon vaalikampanjan rahoitus rikkoi lakia

Liike Nyt ei ole rekisteröity puolue, joten sen kautta tulleita lahjoituksia koskee lain määrittelemä enimmäisraja.

Liike Nytin ainoa kansanedustaja Hjallis Harkimo jätti maanantaina vaalirahailmoituksensa. Sen mukaan Harkimon vaalikampanjan kulut ja rahoitus olivat yhteensä 40 180,99 euroa, josta 1 400 euroa tuli yhdeltä tai useammalta yksityishenkilöltä ja loput 38 780,99 euroa Liike Nyt ry:ltä.

– Ehdokas tai ehdokkaan tukiryhmä saa ottaa vastaan samalta tukijalta enintään 6 000 euroa. Se on sitten ilmoitusvelvollisen oma asia, jos hän ilmoittaa tällaisen (suuremman) tuen, johtava tilintarkastaja Pontus Londen valtiontalouden tarkastusvirastosta sanoo Iltalehdelle.

Vaalirahoituslain 4 pykälän mukaan ehdokas, ehdokkaan tukiryhmä tai muu yksinomaan ehdokkaan tukemiseksi toimiva yhteisö eivät saa vastaanottaa suoraan tai välillisesti samalta tukijalta tukea kuin enintään tietyn summan. Poikkeuksen muodostavat puoluelaissa tarkoitetut puolueet ja puolueyhdistykset.

Kuntavaaleissa enimmäismäärä on 3 000 euroa, eduskuntavaaleissa 6 000 euroa ja eurovaaleissa 10 000 euroa. Harkimon saama tuki ylittää rajan 34 180,99 eurolla.

Valtiontalouden tarkastusviraston mukaan Liike Nytin kohdalla raja on 6 000 euroa, koska Liike Nyt ei ole rekisteröitynyt puolue.

Hjallis Harkimo sanoo IL:lle, että Liike Nytin kautta tulleet 38 780,99 euroa ovat hänen omia rahojaan. Harkimo on ollut siinä käsityksessä, ettei mitään rajaa tällaisessa tapauksessa ole. Harkimon mukaan rahat ovat tulleet Liike Nytin kautta, koska hän on rahoittanut Liike Nytin toimintaa.

VTV:n Pontus Londenin mukaan vaalirahoituksesta annetussa laissa säädetään 6000 euron rahasta, mutta summan ylitykseen ei ole sanktiomenettelyä.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt