X
SULJE MAINOS
Kiinteistön omistaja on velvollinen kustannuksellaan huolehtimaan haittaavat kinokset lumenkaatopaikalle. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

IL: Asukas jätti lumityöt tekemättä, naapuri kärräsi lumet hänen ovelleen

Lumentulo aiheuttaa riitoja lähinnä pienissä taloyhtiöissä.

Iltalehden mukaan lumitöiden yleisimmät kiistat liittyvät kuntien palkkaamien urakoitsijoiden työn laatuun. Viime talven lumentulossa myös talkoolumityöt saivat aikaan riitoja pienissä taloyhtiöissä.

Kunta voi jättää katuja ylläpitämättä, jos siitä kerrotaan ja siitä ei aiheudu liikenteelle huomattavaa haittaa. Kerrostalossa tai isommissa taloyhtiöissä lumet kuuluvat yleensä taloyhtiön tai huoltoyhtiön vastuulle. Omakoti- tai pientaloasukkaan tulee turvata kulkureitti ilman vaaraa liukastumisesta – vaikka tontti olisi merkitty yksityisalueeksi, se ei poista vastuuta.

– On sovittu, että lumityöt tehdään itse ja sitten joku ei hoidakaan osuuttaan. Joku saattaa olla matkoilla tai mitä vaan saattaa tulla eteen. Talkooperiaate on se, joka eniten lumiriitoja aiheuttaa, kun tilanteita ei ole mietitty loppuun asti, Kiinteistöliiton lakimies Kristel Pynnönen kertoo IL:lle kiistoista alle kymmenen huoneiston taloyhtiöissä.

– On ollut tilanteita, joissa taloyhtiöissä on tehty viikkolistoja lumitöistä. Kun omalle vuorolle on osunut vaikka työmatka ja on pyydetty vuoron vaihtoa, niin kotiin palatessa oven edestä on löytynyt lumikasa odottamasta. Lapsellisia piirteitä on siis näissä tilanteissa noussut esiin.

Omakotiliiton edustajat sen sijaan sanovat yllättyneensä lumikiistoista ja kertovat, että naapureita ja ikääntyneitä autetaan matalalla kynnyksellä.

Turussa oli viime talvena tyytymättömyyttä, kun pientalojen sisäänajoväylien lumien ajo jäi keskeneräiseksi. Myös Riihimäellä lumiongelmat ovat lähinnä liittyneet huolimattomaan auraamiseen. Kunnan hankkima urakoitsija on joskus aurannut lumet tahallaan postilaatikon eteen, kun laadusta on valitettu.

Järvenpäässä ihmiset ovat tilan loppuessa keränneet lumia kaupungin alueille. Lunta myös työnnetään kadun yli ja aura siirtää lumet seuraavaan liittymään.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt