X
SULJE MAINOS
Yleisvaarallisen taudin luokitus vaatii laajaa testaamista. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Asiantuntija IL:lle: Koronan luokittelu yleisvaaralliseksi pitää ehkä poistaa

Tartuntojen jäljittäminen on pois hoidosta ja rokotuksista.

Rokotetutkimuskeskuksen johtaja professori Mika Rämet sanoo Iltalehdelle, että karanteeneista luopuminen voi vaatia koronaviruksen poistamista yleisvaarallisten tartuntatautien listalta.

– En halua aliarvioida koronaviruksen tai omikronin vaarallisuutta. Mutta luokittelu tuo haasteita tällä hetkellä, Rämet sanoo IL:lle.

Koronaviruksen luokitteleminen yleisvaaralliseksi tartuntataudiksi antaa mahdollisuuden asettaa ihmisiä karanteeniin ja oikeuden tartuntatautipäivärahaan.

Luokitus vaatii lain perusteella tartunnanjäljitystä, joka vie resursseja pois hoidosta ja rokotuksista Rämet kertoo kannattavansa sitä, että karanteenien sijaan sairastuneet jäisivät tavalliseen tapaan sairauslomalle.

Rämet ei pidä jatkuvia tehosterokotteita kestävänä tapana hallita koronapandemiaa. Hän arvioi, että nykyisten rokotteiden tehosteannosten antama hyöty jää ajan myötä pieneksi.

– Jos tasot haluttaisiin pitää sellaisina, että ne estäisivät lievät rokotesuojan läpäisevät infektiot, pitäisi tehosteita antaa 4–6 kuukauden välein. Se ei ole perusterveelle kansalaiselle mielekästä, Rämet sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt