X
SULJE MAINOS
Kirjoittajan mukaan eläkkeellä pitäisi tulla toimeen, mutta osa haluaa tehdä töitä eläkkeelläkin ainakin osittain. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Olavi Ala-Nissilä: Ikäihmisiä kannattaa kannustaa jatkotöihin

Työvoimapula kasvaa nyt koko ajan. Osaajista on puute.

Erityisesti kysytään, että mistä saadaan parhaiten osaajia sosiaalihuoltoon ja terveydenhoitoalalle. Varmasti saataisiin parhaiten eläköityvistä alan osaajista. Osalla ihmisistä onkin kiinnostus jatkaa työssään heille sopivalla tavalla.

Talousarvioesityksessä on työtä tekevien opiskelijoiden tulorajojen korotus ja yli 60-vuotiaille työtulovähennyksen korotus. Tämä työhön kannustaminen on erittäin hyvä asia. Yli 60-vuotiaita kannattaa kannustaa työhön, oli eläkkeellä tai ei.

Työnteko ei vähennä vanhuuseläkettä. Mutta lisätulo veroprogression kautta kiristää eläkkeen verotusta ja siten nettoeläke pienenenee. Lisäksi isommissa eläkkeissä on niin sanottu raippaverokin.

Yli 60-vuotiaan työtulovähennyksen korotus vähentäisi tuloverotusta lähinnä valtionverotuksessa. Pitäisi myös harkita olisiko eläkeläisen eläketulojen verottamisen ja ansiotulojen verottamisen erottaminen vallan toisistaan mahdollista verotuksessa.

Kaikille työnteon jatkaminen ei ole kiinnostusta tai mahdollista. Eläkkeellä pitäisi tulla toimeen. Osa kuitenkin haluaa tehdä töitä eläkkeelläkin ainakin osittain. Työ voi vähentää myös Suomessa olevaa eläkeläisköyhyyttä, joka on todellisuutta. Pieniä eläkkeitä on paljon.

Hoitoalalla on ihmisille kertynyt verratonta osaamista, jota nyt tarvittaisiin ja tämä pätee kaikillekin aloille.

Ihmiset ovat yhä paremmassa kunnossa eläkeiän lähestyessä.

Siksikin kokemusta kannattaa hyödyntää ja kannustaa silloin, kun on kiinnostusta sitä antaa vielä työelämässäkin.

Olavi Ala-Nissilä

Olavi Ala-Nissilä

Olavi Ala-Nissilä on KHT-tilintarkastaja, Senior Advisor ja entinen Euroopan Tilintarkastustuomioistumen jäsen.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt