Verkkouutiset

Ihmiskaupan uhreille vaaditaan vahvempaa suojelua

Apua hakeva ulkomaalaistaustainen ihmiskaupan uhri saattaa muun muassa asettaa läheisensä alttiiksi kostotoimille.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ihmiskaupan uhri saattaa Rikosuhripäivystyksen lähettämän tiedotteen mukaan ottaa suuren riskin hakiessaan apua tai todistaessaan tekijää vastaan, vaikka uhrin kertomus on useimmiten välttämätön rikollisten vastuuseen saattamiseksi.

Rikosuhripäivystys koordinoi kolmannen sektorin ja tutkijoiden ihmiskaupan vastaisen IKV-verkoston toimintaa. Verkostoon kuuluu 32 yhdistystä ja säätiötä.

Verkoston tiedotteessa muistutetaan, että jos uhri on ulkomaalaistaustainen, hän saattaa apua hakiessaan esimerkiksi asettaa läheisensä kotimaassaan alttiiksi tekijöiden kostotoimille. Hän voi myös hyväksikäytöstä ilmoittamisen seurauksena menettää perhe- tai työsuhteeseen perustuvan oleskelulupansa ja toimeentulonsa. Mikäli rikosta päädytään tutkimaan muuna kuin ihmiskauppana, hän menettää myös oikeutensa ihmiskaupan uhreille tarkoitettuun tukeen.

Erityisen vaikeassa tilanteessa ovat tiedotteen mukaan paperittomat ihmiset. Kun paperiton joutuu ihmiskaupan tai muun vakavan rikoksen uhriksi, hän ei usein uskalla hakea apua viranomaisilta pelätessään tekijän koston lisäksi maasta poistamista ja tyhjän päälle jäämistä.

Ulkomaalaistaustaisten ihmiskaupan uhrien asemaa pitäisi tiedotteen mukaan parantaa esimerkiksi antamalla ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmän työryhmälle oikeus tunnistaa henkilö ihmiskaupan uhriksi. Lisäksi ihmiskaupan uhrille tarkoitettuja palveluita pitäisi jatkaa myös silloin, kun rikosta tutkitaan Suomessa, riippumatta sitä miten rikosprosessi etenee.

Nykytilanteessa uhri menettää oikeutensa apuun, mikäli rikosta ei jostain syystä käsitellä rikosprosessissa ihmiskauppana. Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmä voi nykytilanteessa tunnistaa ihmiskaupan uhriksi vain sellaiset henkilöt, joiden kohdalla rikosta ei voi tutkia Suomessa.

Tiedotteessa ehdotetaan myös, että luodaan niin sanottu palomuuri, jotta paperittomat ihmiskaupan ja muiden hyväksikäyttörikosten uhrit voivat raportoida vakavista rikoksista pelkäämättä maasta poistamista.

Lisäksi oleskelulupaprosessissa pitäisi ottaa paremmin huomioon ihmiskaupan uhriksi joutuminen ja esimerkiksi rikoksen paljastamisesta tai tekijää vastaan todistamisesta aiheutuvat mahdolliset seuraukset. Uhrien lasten ja alaikäisten uhrien kohdalla pitäisi oleskelulupaharkinnassa tehdä perusteellinen lapsen edun selvitys konsultoimalla lastensuojelun ammattilaisia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)