Bticoineissa on hintakupla. LEHTIKUVA / AFP PHOTO Karen Bleier

Ihmiset kiinnittävät jo asuntojaan ostaakseen Bitcoineja – ”on siirrytty hulluun vaiheeseen”

Ihmiset ottavat lainaa päästäkseen rikastumaan Bitcoineilla.

– Olemme nähneet, että asuntoja kiinnitetään Bitcoinien ostamiseksi. Ihmiset ottavat lainaa. Ihmiset käyttävät luottokorttejaan, ottavat käänteisiä asuntolainoja, Alabaman finanssivalvonnan pääjohtaja Joseph Borg kertoi CNBC:n haastattelussa.

Myös Suomessa Finanssivalvonta on varoittanut bitcoineihin ja muihin kryptovaluuttoihin liittyvistä riskeistä.

Bitcoinit ovat Borgin mukaan edenneet hulluun vaiheeseen. Vuoden aikana bitcoinien arvo on kohonnut alle 1000 dollarista yli 17 000 dollariin. Sunnuntaina pörssissä alkoi futuurikauppa bitcoineilla.

Borg kertoo haastattelussa, että joku oli lähettänyt hänelle juuri sähköpostia ja luvannut 13 000 dollarin varman voiton bitcoineilla päivässä.

– Jossain vaiheessa täytyy tulla käänne. Kryptovaluutat ovat täällä jäädäkseen. Lohkoketjuteknologia on täällä jäädäkseen. Onko se bitcoin vai ei, en osaa sanoa, Borg sanoi.

Bitcoin on ensimmäinen niin sanottua lohkoketjuteknologiaa tehokkaasti hyödyntävä valuutta. Lohkoketjuihin tallentuu jokainen tehty transaktio ja se jaetaan kaikkien osallistujien kesken. Uudet lohkot sisältävät tiivisteen edellisestä. Tämä tarkoittaa sitä, että yksikin muutos yhdessä lohkossa edellyttäisi muutosta kaikissa lohkoissa. Koska lohkot on hajautettu, niitä on käytännössä mahdotonta muuttaa jälkikäteen.

Joseph Borg totesi, että innovaatio ja teknologia voittavat aina sääntelyn. Lainsäätäjien pitää vain ymmärtää, mistä on kyse.

Hänen mukaansa toistaiseksi ei ole vielä nähty markkinoiden sopeutumista. Esimerkiksi lyhyeksimyyntiä bitcoineilla ei ole nähty. Bitcoinien yhteydessä näytetään kolikon kuvia, vaikka niiden taustalla ei ole mitään reaalista omaisuutta. Mitään todellisia kolikoitakaan ei ole. Borgin mukaan tämä ei tarkoita, etteikö bitcoineilla olisi mitään arvoa, mutta tällä hetkellä arvo näyttää rajusti ylihinnoitellulta.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt