X
SULJE MAINOS
Erään teorian mukaan voimakkaat tutkat voisivat vaikuttaa ihmisen keskushermostoon. / Adrian Hartrick, Dominika Ozynska

Hyytävä tapaus Neuvostoliitosta – selittääkö tämä mystiset ääni-iskut?

Professorin mukaan mikroaaltopulssit voivat aiheuttaa Havannan syndroomaksi kutsuttuja oireita.

Kuubassa vuonna 2016 alkaneet erikoiset oireet ovat vaivanneet kymmeniä tai jopa satoja Yhdysvaltain virkamiehiä ja esimerkiksi CIA:n agentteja.

Niin sanottua Havannan syndroomaa on kirjattu BBC:n mukaan jo lähes kaikilla mantereilla. Maan tiedustelupalvelut ovat ohjanneet ääni- ja mikroaaltohyökkäyksiksi epäiltyjen tapausten selvittämiseen yhä enemmän voimavaroja.

Illinois’n yliopiston professori James Lin pitää mikroaaltoihin pohjautuvaa teknologiaa todennäköisimpänä selityksenä, sillä aiheesta saatiin viitteitä jo kylmän sodan aikana.

1960-luvulla selvitettiin monien kertomia tapauksia, joissa lähellä käynnistetyn tutkan kerrottiin aiheuttaneen erikoisia ääniä. Erään teorian mukaan taustalla olisi ollut mikroaaltojen ja ihmisen keskushermoston välinen vuorovaikutus.

James Lin kokeili ilmiötä koeasetelmassa 1970-luvulla. Hän istui tuolissa antennin edessä, joka oli suunnattu hänen takaraivoonsa. Professori painoi katkaisinta, kun sattumanvaraiset pulssit aiheuttivat äänen kaltaisia kokemuksia. Yksi pulssi kuulosti sormen napsautukselta ja niiden sarja linnunlaululta.

Teorian mukaan mikroaallot osuivat pehmeään aivokudokseen ja aiheuttivat painetta, jonka aivot tulkitsivat ääneksi. Voimakkuus pidettiin turvallisuussyistä riittävän matalana.

– En halunnut vaurioittaa aivojani, Lin sanoo.

Vakavia oireita Moskovassa

Neuvostoliiton tiedetään kehittäneen vastaavaa teknologiaa 1970-luvulta lähtien ja mahdollisesti jo aiemmin. James Lin vieraili tuolloin Moskovan lähellä sijainneessa laboratoriossa, jossa suolavesialtaassa istuviin koehenkilöihin kohdistettiin mikroaaltoja. Yhdysvalloissa pelättiin, että teknologiaa voisi käyttää aivotoiminnan häiritsemiseen tai psykologiseen pelotteluun outojen äänien kautta.

Moskovan suurlähetystöön kohdistettujen mikroaaltojen epäillään aiheuttaneen vuonna 1975 silmien verenvuotoa ja muita oireita Yhdysvaltain suurlähettiläs Walter Stoesselille. Lähetystöön rakennettiin suojaavia rakenteita seuraavana vuonna.

Tuolloin arveltiin, ettei tarkoituksena ollut tahallisesti vahingoittaa amerikkalaisdiplomaatteja. Oireet saattoivat olla sivuvaikutusta lähetystön elektronisesta vakoilusta tai esimerkiksi kuuntelulaitteiden aktivoimiseen käytetyistä signaaleista.

Turvallisuusasiantuntija Mark Zaidin mukaan Havannan syndrooma on käsitteenä harhaanjohtava, sillä tekniikkaa on käytetty jo kauan ennen vuonna 2016.

– Asia on ollut näkemäni todistusaineiston perusteella Yhdysvaltain hallituksen tiedossa jo 1960-luvun lopulta lähtien, Mark Zaid sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt