Verkkouutiset

”Hyvin pelottavaa” – jopa joka toinen parantunut kärsii yhä

Kuukausienkin kuluttua yhä kivuliaat koronapotilaat kysyvät, onko tämä nyt heidän elämänsä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ympäri maailmaa koronan COVID-19 -sairauden läpi käyneet potilaat kertovat, ettei tauti jätä heitä. Times of Israelissa lääkärit sanovat, että ”parantuneista” potilaista joka toisella on kärsimyksiä vielä kuukausia myöhemmin.

– Se mitä näemme on hyvin pelottavaa. Yli puolet potilaista, viikkoja negatiivisen testin jälkeen, oireilevat yhä, professori Gabriel Izbicki Jerusalemin Shaare Zedek -terveyskeskuksesta sanoo.

Izbicki johtaa tutkimusta aiheesta, josta ei tiedetä vielä paljoakaan. Oudot kivut tuntuvat tulevan ”longhaulereille” tyhjästä.

– Se voi tulla käsiin, jalkoihin tai muihin paikkoihin mihin viruksella ei ole suoraa vaikutusta. Ja jos kysyt kivun astetta 1-10 -asteikolla, se voi olla 10, eivätkä he voi nukkua. Bnei Brakin klinikan johtaja Eran Schenker kuvailee.

Potilaat voivat sanoa olevansa ”rikki” ja huonommassa kunnossa kuin sairaalahoidossa ollessaan. He väsyvät, eivät pysty kävelemään ja kärsivät suuresta kirjosta eri vaivoja.

Lääkärien mukaan vastaavia tautimalleja ei ole yleensä nähty.

– Olemme hämmästyneet etteivät ihmiset kärsi odottamistamme asioista, vaan asioista joita emme tienneet merkityksellisiksi. Tämä ei ole oppikirjasta.

Izbickin mukaan suurimpia yllätyksiä on ollut, ettei voida ennustaa ketkä potilaista eivät saa tautia väistymään ja ketkä eivät.

– Sairaalavaiheen aikaisen taudin vakavuudella ja sen jälkeen tulevilla oireilla ei ole korrelaatiota.

Schenkerin mukaan ”kuvaamme emmekä näe mitään, mutta heillä on kipu – meille kerrotaan siitä yhä uudelleen ja uudelleen”.

Huffington Postissa kirjoittava, niin ikään koronasta irti pääsemättömissä oleva Sophie Wilson summaa heidän tuntonsa näin:

– Milloin parannun? Vai onko tämä nyt elämäni? Palaanko koskaan takaisin? Pelottavinta on, että meillä ei ole vastauksia. Covid-19 on uusi sairaus, jota tiede yrittää saada kiinni. Kaikki mitä meillä tällä hetkellä on, on retoriikkaa ”toipuneista” ihmisistä, jotka ovat ”toipuneet”, jolla kiitellään niitä jotka eivät ole kuolleet.

– Mutta entä me? Me kadonneet, uuvuttavan pitkän varjon ansassa, ilman ymmärrystä siitä milloin tai jos tai miten terveytemme ja elämämme laatu palautuu?

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)