X
SULJE MAINOS

”Hyväntekijältä moraaliton teko” – ammattiliitto ja RAY ilmiriidassa

Ammattiliitto Pron ja Raha-automaattiyhdistyksen kiista toimihenkilöiden työehtosopimuksesta näyttää kärjistyvän.

Ammattiliitto Pro kertoi julkisuuteen Raha-automaattiyhdistyksen väitetyn laittoman sopimusshoppailun viikko sitten torstaina. Ammattiliiton mukaan tämän jälkeen työnantaja ryhtyi syyttämään pääluottamusmiestä RAY:n maineen likaamisesta ja mahdollisesti sen aiheuttamista irtisanomisista.

– RAY:n sopimusshoppailu on harvinaisen törkeää, koska toimihenkilöiden työehtosopimus on vaihdettu aivan perusteetta ja ilman mitään muutoksia työtehtävissä. Tällaista valtaa ei ole työnantajalla, sanoo Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen (sd.).

Hänen mukaansa Pron riitautettua RAY:n toimet, on yhdistyksessä otettu askel vielä vakavampaan loukkaukseen ja ryhdytty painostamaan pääluottamusmiestä.

– Tämä on RAY:n kaltaiselta hyväntekijäjärjestöltä aivan moraaliton teko, sanoo Malinen.

Puheenjohtajan mukaan asiaa on yritetty ratkoa paikallisesti pääluottamusmiehen ja työnantajan välillä, mutta tuloksetta.

Malisen mukaan toimihenkilöt ”ovat raivostuneet siitä, että työnantaja voi yksipuolisesti laittaa täytäntöön selvästi lainvastaisen toimenpiteen”. Tuohtumusta lisää se, että myös toimihenkilöiden luottamusmiehet on siirretty työntekijöiden työehtosopimukseen.

Siirron kohteena olevat toimihenkilöt marssivat tänään puolilta päivin ulos työpaikaltaan. Toimihenkilöt palaavat töihin lauantaina tai maanantaina työvuorojen mukaan.

Pro on riitauttanut asian. Asiasta neuvotellaan tällä hetkellä liittotasolla työnantajaliitto PALTA ry:n ja Pron välillä.

Malisen mielestä vaikuttaa siltä, että PALTAn tavoitteena on RAY:ssa saada päänavaus asiakaspalvelutehtävissä olevien toimihenkilöiden siirtämiseksi työntekijöiden työehtosopimukseen ja laajentaa se myös muille toimialoille.

– Tämä heikentäisi merkittävästi toimihenkilöiden työehtoja, muun muassa palkkaa ja työaikaa, Malinen arvioi.

Pron tavoite on, että asia saadaan ratkaistua ilman työtuomioistuinprosessia.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt