X
SULJE MAINOS

”Hyväksikäyttäjiä ovat järjestäytymättömät työnantajat”

Kiinteistötyönantajien mukaan työperäiseen hyväksikäyttöön ravintola- ja siivouspalvelualoilla syyllistyvät järjestäytymättömät työnantajat, eivät liiton jäsenet.

Euroopan Kriminaalipolitiikan Instituutti HEUNI julkaisi torstaina raportin, jonka mukaan työperäinen ihmiskauppa on osa ravintola- ja siivousalan harmaata taloutta myös Suomessa. Raportti kertoo, että Itämeren maissakin hyväksikäyttöön syyllistyvien työnantajien motiivina on yleensä voiton maksimointi.

Ravintola-alalla hyväksikäyttö liittyy monesti pimeään myyntiin ja pimeän työvoiman käyttöön. Siivousalalla alihintaiset tarjoukset sekä alihankintaketjutus lisäävät hyväksikäytön riskiä.

Kiinteistötyönantajat tuomitsee työperäisen hyväksikäytön ja pitää tärkeänä selvittää ilmiön taustamekanismeja.

– Samalla on kuitenkin syytä korostaa, että siivousalalla ilmiö koskee järjestäytymätöntä yrityskenttää, Kiinteistötyönantajien toimitusjohtaja Pia Gramén sanoo.

Siivouspalveluja tarjoavan yrityksen perustamiskynnys on matala ja alalla toimii tuhansia pieniä järjestäytymättömiä toimijoita. Julkisuudessa esiin nostetut yksittäiset tarinat ja negatiiviset kokemukset leimaavat helposti koko alan.

– Suurin osa, 80 prosenttia, alan työntekijöistä työskentelee liittoomme järjestäytyneiden ja vastuullisten yritysten palveluksessa, joita liitto valvoo ja joita sitovat liiton eettiset ohjeet ja harmaan talouden torjunnan velvoitteet, Gramén jatkaa.

Kiinteistötyönantajat on jo aiemmin esittänyt rakennusalalta tutun veronumerokäytännön laajentamista koko kiinteistöpalvelualalle. Tällä hetkellä veronumerot ovat käytössä ainoastaan työnantajaliiton jäsenyrityksissä, vaikka laki ei tähän vielä velvoita.

– Isona työllistäjänä ja työvoimavaltaisena alana, kaikilta kiinteistöpalvelualan yrityksiltä tulisi edellyttää toiminnan läpinäkyvyyttä ja työntekijöistä huolehtimista. Koko alaa koskeva veronumeropakko olisi askel tähän suuntaan, toteaa Gramén.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt