Verkkouutiset

Varoitus velallisille: Korkokäänne edessä

Asumiseen erikoistunut luottolaitos Hypo kehottaa asuntovelallisia varmistamaan oman taloutensa kestävyys.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Asuntolainojen viitekorkoina yleisimmin käytetyt euriborit pysyvät miinuksella vielä vuoden päivät, mutta sitten on käänne edessä, Hypo ennustaa tuoreessa asuntomarkkinakatsauksessaan.

Korkojen nousu tapahtuu hetkellä, jolloin talous kasvaa, työllisyys toipuu ja palkat paranevat. Kuluva vuosi onkin Hypon mielestä asuntovelalliselle oiva hetki varmistaa oman talouden kestävyys.

Asuntolainaajat stressitestataan pankeissa peräti kuuden prosentin korolla, mutta Hypon mukaan oman talouden tulikoe kannattaa tehdä realistisemmin kolmen prosentin koroilla.

Asuntolainojen keskikorko on nyt historiallisen matalalla alle yhdessä prosentissa. Korko muodostuu lähinnä marginaalista, koska euriborit ovat miinuksella. Tällä hetkellä markkinat ennakoivat Hypon mukaan euriborien kohoavan yhden prosentin tasolle 2020-luvun alussa, mikä kertoo korkonousun maltillisesta menosta.

Korkojen nousuun voi myös varautua kilpailuttamalla laina vähintään kolmesta eri pankista sekä varomalla paketoituja piilokuluja, ”laskennallisia marginaaleja”, kalliita suojauksia ja ylipitkiä laina-aikoja lyhennysvapailla.

Asuntomarkkinat avautuivat tammikuussa vahvasti, ja Hypo uskoo tänä vuonna uusiin ennätyksiin finanssikriisin jälkeen. Laitos ennustaa asuntojen hintojen nousevan tänä vuonna 1,5 prosenttia ja ensi vuonna 2 prosenttia.

Hypo kiinnittaa huomiota myös taloyhtiölainojen nopeaan lisääntymiseen uusien asuntojen kaupassa. Ennen kotitalouksilla oli taloyhtiölainaa noin 10 prosenttia verrattuna omiin asuntolainoihin, mutta nyt suhdeluku on jo kohta kaksinkertaistunut.

Uudessa tilanteessa taloyhtiön hallituksen ja isännöitsijän rahoitusosaaminen tulee tärkeäksi. Asunnonostajan puolestaan täytyy käydä tarkasti läpi rahoituksen ehdot ja taloyhtiön omistajarakenne. Jos taloyhtiön muut omistajat ovat lähinnä sijoittajia, etenkin rahastoja, ovat riskit ja tulevat lainakustannukset suuremmat.

– Kaikkein karuin tilanne tulee vastaan, jos sijoittaja ei selviydy vastikemaksuista. Silloin kulut kaatuvat muiden osakkaiden harteille, ainakin hetkellisesti. Taloyhtiöstä voi tulla tahtomattaan pikavippaaja asuntosijoittajalle tai -rahastolle, Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus varoittaa.

Lue myös:

”Loppuuko rakentaminen rotkoon, kun kasvusta rangaistaan?”

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)