Juhana Brotherus. LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA

Hypo povaa kovaa talouskasvua

Suomen Hypoteekkiyhdistyksen mukaan rokotevuosi kiihdyttää kulutusta ja tuo mukanaan tujun talouskasvun.

Suomen Hypoteekkiyhdistys Hypon ennusteen mukaan talous kasvaa tänä vuonna 3,2 prosenttia, mutta hidastuu ensi vuonna 2,5 prosenttiin.

Hypon pääekonomisti Juhana Brotheruksen mukaan talouskasvua kiihdyttää erityisesti kotimainen kulutus, kun kansalaiset saavat rokotesuojan koronaa vastaan.

– Viime vuonna kielletyiksi hedelmiksi leimatut asiat palaavat jokapäiväisiksi hyvin nopeasti. Ravintolat ja baarit pullistelevat väkeä, kesäfestareilla kaulaillaan ja lapsiperheet pakkautuvat lomalennoille kouluvapaiden aikana aiempaan tapaan, pääekonomisti maalaa.

Ennuste perustuu oletukselle, että riskiryhmät saadaan rokotettua kevään aikana ja kesän jälkeen korona ei enää kiusaa taloutta tai terveyttä.

Velka painaa

Rokotteen ja koronataudin välittömän uhan kaikkoaminen saavat Hypon mukaan aikaan nousuhuuman, joka peittää alleen vanhat vaivat: Suomi on vanheneva, vähenevä ja verkkainen kansakunta. Kriisin jälkeen laskut tulevat maksettavaksi ja velkakestävyyttä koetellaan toden teolla.

– Tänä vuonna kasvua nähdään kaikissa kysyntäerissä, sillä siirrymme pandemiavuodesta rokotevuoteen. Kotimaan ohella vienti vetää, koska talous toipuu myös maailmalla. Epävarmuudet Suomessa näkyvät investointien kehityksessä, sillä monessa yrityksessä riittää kapasiteettia, eivätkä yritysten taseet tai luottamus kestä panostuksia heti kriisin jälkeen, Brotherus sanoo.

Julkista taloutta painavat koronavuoden jälkeen 20 miljardin euron lisävelat ja Suomen kasvua kituuttaa vaisu väestö- ja tuottavuuskehitys. EU:n tukipaketin miljardit osuvat elvytykseen viiveellä ja ne onkin investoitava kasvua tuoviin uusiin teknologioihin, jotta esimerkiksi digitalisaation mahdollisuudet saadaan mahdollisimman laajasti käyttöön.

– Kestävän kasvun, kannattavuuden ja tuottavuuden tulee olla elvytyksen keskiössä, Brotherus vaatii.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt