Kotitalouksien arvioidaan olevan valmiita kuluttamaan heti tilaisuuden tullen. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Hypo ennustaa talouteen seitsemän prosentin laskua

Suomen talouskasvu syöksyi keväällä historiansa syvimpään sukellukseen, mutta nousukin voi olla nopea.

Asuntorahoitukseen erikoistunut Hypo ennustaa, että Suomen talous supistuu tänä vuonna seitsemän prosenttia.

– Ennustamme tälle vuodelle bkt:hen seitsemän prosentin laskua ja ensi vuodelle neljän prosentin kasvua. Uhat liittyvät luonnollisesti koronan kehittymiseen. Laajat lomautukset voivat vaihtua massatyöttömyydeksi pienestäkin iskusta, toteaa Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus tiedotteessa.

– Pitkäaikaisempi varjo näkyy tulevassa tuottavuudessa, koska korona-aikana ei ole investoitu, etätyöt vähentävät innovointia ja pelot rajoittavat ainakin matkailua ja suurtapahtumia. Vientiteollisuudelle syksy näyttää hyvin heikolta.

Suomen talouskasvu syöksyi keväällä historiansa syvimpään sukellukseen, kun korona hiljensi työpaikat ja sulki palvelut. Ihmiset kuluttivat lähinnä vähittäiskaupoissa ja nettipalveluissa. Aikaa vietettiin kotona perheen parissa ja lenkkimaastoissa, mutta työpaikat tyhjentyivät.

Brotheruksen mukaan kevään monista vaikutuksista yksi yllättävimpiä on se, että korona on tehnyt monista tahattomasti ja vahingossa sekä vauraamman että terveemmän.

Rahaa ei ole kulunut, koska esimerkiksi teatteriin tai ravintoloihin ei voinut mennä. Samaan aikaan työpaikkansa säilyttäneillä tulot pysyivät ja samoin eläkkeet ovat ennallaan.

– Koronan aikana kuluttaminen palveluihin ja ulkomaanmatkoihin on ollut mahdotonta. Peloista huolimatta alkoholin kulutus laski jopa 15 prosenttia, mikä vähentää alkoholihaittoja. Varallisuuden kasvu näkyy tilastoissa talletuksien nousuna. Pian kotitalouksilla on yli 100 miljardia euroa talletustileillä säästöjä, Brotherus sanoo.

Hänen mukaansa patoutunutta kysyntää riittää ja monet ovatkin valmiita kuluttamaan heti, kun siihen tulee tilaisuus.

– Sulkutoimien purkamisen jälkeen taloudellinen toimeliaisuus nousee nopeasti, vaikka koronan uhkakuva häilyykin yhä kaiken yläpuolella. Kasvun ratkaisee se, milloin tauti saadaan taltutettua rokotteella tai muilla keinoin.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt