Venäjän asevoimien televisiokanavalla esiteltiin 4. kesäkuuta 2019 tuntemattomaksi jäänyt ohjusta. Kuvakaappaus videolta / Youtube.com / Telekanal Zvezda

Hypersonisia ohjuksia Venäjän sukellusveneisiin

Venäjästä on tulossa ensimmäinen valtio, joka varustaa sukellusveneensä hypersonisin ohjuksin.

Viime maaliskuussa julkaistun suunnitelman mukaan Venäjän on tarkoitus ensi vuonna laukaista hypersoninen 3M22 Tsirkon-ohjus K-561 Kazan-ydinsukellusveneestä, joka on jo aseistettu alisonisiin ja ylisonisin ohjuksin, kirjoittaa Forbes.

Hypersoninen ohjus tarkoittaa, että se lentää yli viisinkertaisella äänennopeudella. Hypersonisten ohjusten etuna on nopea iskuaika ja suurempi selviämisprosentti nykyisistä ohjustorjuntajärjestelmistä. Kyse on siis hyökkäysaseesta.

Ylisoninen ylittää äänennopeuden eli vähintään yhden machin, kun taas alisoninen on alle sen. Esimerkiksi Yhdysvaltain ja Britannian laivastojen sukellusveneiden käyttämä Tomahawk-ohjus lentää 0,75 machin nopeudella.

Väitetysti venäläisten Tsirkon-ohjus pystyy lentämään kahdeksankertaisella äänennopeudella. Toiset arviot esittävät jopa korkeampia lukuja. Presidentti Vladimir Putin kehuskeli maaliskuussa 2019 ohjuksen lentävän jopa 9 machin nopeudella ja omaavan 1 000 kilometrin kantaman.

Syyrian sodasta lähtien Venäjä on alkanut laukaista risteilyohjuksia Tomahawkin tyyliin sukellusveneistään. Sukellusvene laukaisualustana perustuu taas siihen, että kylmän sodan ajan neuvostoliittolainen ohjussuunnittelu keskittyi sukellusveneiden varustamiseen risteilyohjuksin amerikkalaisia lentotukialuksia vastaan.

Syyriassa Venäjä on laukaissut diesel- ja sähkömoottoriyhdistelmällä toimivista pienemmän Kilo-luokan sukellusveneistään pääasiassa alisonisia Kalibr-ohjuksia. Ohjukset lastataan sukellusveneisiin Syyrian Tartusin laivastotukikohdassa, josta sukellusveneet purjehtivat kauemmas Välimerelle laukaisemaan ohjukset ja palaavat sitten takaisin tukikohtaan.

Venäjä aikoo varustaa Kazanin kahdeksan sisaralusta Tsirkon-ohjuksin. Forbesin analyysin mukaan Venäjällä on vuonna 2030 kahdeksan Tsirkon-ohjuksin varustettua sukellusvenettä ja vuonna 2040 peräti 17.

Tsirkonin lisäksi Venäjä kehittää loputtoman kantaman omaavia ydinkäyttöisiä Burevestnik-ohjuksia ja ydinkäyttöisiä Poseidon-megatorpedoja.

Kesäkuussa 2019 Venäjän asevoimien televisiokanava Zvezda julkaisi videon nimeämättömän ohjuksen laukaisusta, joka mahdollisesti liittyy Tsirkonin kehitystyöhön.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt