Verkkouutiset

”Huutavan epäreilua” – vähennykseen vaaditaan laajennusta

Sari Sarkomaa haluaa taloyhtiöiden osakkaiden remontit kotitalousvähennyksen piiriin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kotitalousvähennys on laajennettava asunto-osakeyhtiön osakkaille, vaatii kansanedustaja Sari Sarkomaa (kok.). Laajennus on toteutettava siten, että vähennyksen voi saada myös yhtiön teettämän remontin palkkakustannuksista, hän esittää.

Omakotiasukkailla tämä oikeus jo on.

Sarkomaa luonnehtii asunto-osakeyhtiöissä asuvien kohtelua ”huutavan epäreiluksi”  ja korjauksella myös heillä olisi yhdenvertainen mahdollisuus saada helpotusta kotitalousvähennyksestä remonttikustannuksiin.

– Monille palkansaajille ja eläkeläisille etenkin korkeiden asumiskustannusten Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla vaikkapa putkiremontit ovat taloudellisesti mittavia taakkoja. Isännöintiliitto putkiremonttibarometrin mukaan putkiremontti maksaa keskimäärin 770 euroa neliöltä koko Suomessa. Pääkaupunkiseudulla putkiremontti maksaa keskimäärin 1053 euroa neliöltä.

– Kasvavat korjausvastuut tekevät tilanteen monille lähes sietämättömäksi. Hallituksen on syytä korjata räikeä epäkohta kevään kehysriihessä, Sarkomaa sanoo tiedotteessaan.

Kotitalousvähennyksen laajentaminen asunto-osakeyhtiöiden teettämiin remontteihin olisi hallinnollisesti tehokas tapa tukea taloyhtiöiden asukkaita korjauksissa, kokoomusedustaja sanoo.

Asunto-osakeyhtiöissä osakkaat maksavat pääsääntöisesti kaikki taloyhtiön korjauskulut yhtiövastikkeina, joten heidän verotuksellinen asemansa tulee olla sama kuin omakotiasukkailla, Sarkomaa toteaa.

– Olen ajanut vähennyksen laajentamista jo pitkään. Ministeriöstä on vastattu kirjallisiin kysymyksiini, että kotitalousvähennys myönnetään vain luonnolliselle henkilölle. Tämä ei ole kestävä perustelu. Taloyhtiö on tosiasiassa vain yksi väliporras asukkaan ja remonttiyrityksen välissä.

– Taloyhtiö voisi antaa vuosittain osakkaalle verovuonna teetetyn remonttityön kustannuksista laskelman, josta näkyisivät verottajan tarvitsemat tiedot remontin työkustannuksista, remontti-yrityksen tiedot sekä osakkaan vastikeperusteinen osuus kustannuksista. Osakas ilmoittaisi tietojen perusteella vähennyksen verohallintoon. Asumismuoto ei ole kestävä perustelu jaotella vähennysoikeuden saajia, Sarkomaa perustelee.

Kotitalousvähennyksen laajentaminen on myös kansantaloudellisesti perusteltua, eduskunnan valtiovarainvaliokunnassa istuva Sarkomaa uskoo.

– Kotitalousvähennyksen laajentaminen asunto- osakeyhtiöiden toteuttamiin remontteihin vauhdittaisi korjausrakentamista ja hidastaisi korjausvelan kasvua. Kotitalousvähennyksen uudistaminen toisi lisätyötä ja verotuloja ja vauhdittaisi siten kansantaloutta, hän päättää.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)