Suomessa on jopa 4000 kokin paikkaa avoinna. LEHTIKUVA / SARI GUSTAFSSON

Huutava pula kokeista – VS: Työttömyys kannattavampaa

Työvoimapula on laajentunut pääkaupunkiseudulta myös muualle Suomeen.

Pääkaupunkiseudulla on huutava pula kokeista, mutta samaan aikaan monet koulutetut kokit ovat työttömiä. Asiasta kertoo Vantaan Sanomat.

– Alan iso ongelma on, ettei osa koulutetuista kokeista halua ottaa vastaan osa-aikatyötä. Liian moni katsoo kannattavammaksi olla työttömänä kuin ottaa osa-aikatyötä vastaan. Yhteiskunnassamme pitäisi pikaisesti luoda järjestelmä, jossa osa-aikatyön vastaanottaminen lisää henkilön käytettävissä olevia tuloja, Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo lehdelle.

Kokeille on tarjolla osa-aikatyötä, koska ravintoloille viikon ensimmäiset päivät ovat hiljaisia.

– Osa-aikaisen palkalla on vaikea elää varsinkin pääkaupunkiseudulla, jossa asuminen on erittäin kallista, Lappi toteaa.

Hänen mielestään kokkien palkkoja pitäisi korottaa nykyisestä noin 2 225 euron keskipalkasta. Tämä ei kuitenkaan onnistu Lapin mukaan, jos ravintoloiden kannattavuutta ei paranneta esimerkiksi verotusta alentamalla.

MaRan selvityksen mukaan Suomessa on 3500–4000 avointa kokin ja tarjoilijan työpaikkaa. Työvoimapula on laajentunut viime vuosina pääkaupunkiseudulta myös pienemmille paikkakunnille.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt