Verkkouutiset

Vihreiden puoluekokous päätti syyskuussa kannattaa ja ajaa kannabiksen laillistamista. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Huumeiden käytön rangaistavuus tuntuu olevan tärkeää monille

BLOGI

Kyky tehdä kompromisseja on kirjoittajan mukaan järkevää politiikkaa.
Panu Laturi
Panu Laturi
Panu Laturi on sosiaali- ja terveysjärjestöjen kattojärjestö SOSTEn selvitysmies
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vihreiden puoluekokous päätti syyskuussa kannattaa ja ajaa kannabiksen laillistamista. Ehdotuksen perusteluissa oli monia syitä, joiden perustella laillistaminen parantaisi huumeidenkäyttäjien nykyistä marginalisoivaa tilannetta. Vihreiden aloite ei saanut laajempaa kannatusta ja on todettava, että tuen saaminen on pitkän tien päässä.

On yhteiskunnan etu, että kannabiksen käyttö ei marginalisoi ja syrjäytä siitä kiinni jäänyttä henkilöä, vaan antaa hänelle mahdollisuuden jatkaa elämäänsä. Uskon, että tämän ajatuksen jakaa moni päättäjä enkä näe, että nykyinen tilanne, jossa laittomien päihteiden käyttörikokset Suomessa koskevat suurimmaksi osaksi kannabista ja jossa nykyisen lainsäädännön perusteella merkintä käyttörikoksesta säilyy poliisin tietojärjestelmässä useita vuosia, on kenenkään kannalta järkevä.

Käyttörikosmerkintä haittaa etenkin nuorten tulevaisuutta ja voi syrjäyttää estämällä esimerkiksi kouluttautumista tai työllistymistä. Kohtuuton hinta rikkeeseen nähden.

Keskustelussa on tullut selväksi, että vihreiden esitys ei saa kannatusta laajemmin ja huumeiden käytön rangaistavuus tuntuu olevan tärkeää monille. Siksi itse ratkaisisin asian siten, että käyttörikoksesta tulisi aina vain rikesakon kaltainen sakko.

Sama koskee kannabiksen kasvattamista omaan käyttöön. Eri huumeiden osalta rangaistuksen kovuutta voitaisiin halutessa määritellä rikesakon suuruudella. Etuna olisi, että rikesakon kaltainen sakko poistaisi merkinnän poliisin tietojärjestelmistä. Koska sakosta ei jää, eikä pidäkään jäädä, merkintää poliisin rekistereihin. Näin syrjäyttävä vaikutus lähes poistuisi.

Uskon, että tässä kuten monessa asiassa, on mahdollista löytää kompromisseja, joiden myötä eri mielipidetahojen tavoitteita saavutettaisiin riittävästi. Kannabiskysymykseen olisi löydettävissä vastaus tällaisella järkevällä yhteistyöhakuisella ja ratkaisukeskeisellä politiikalla.

Se olisi hieno näyttö nykyisessä politiikan kärjistyneessä maailmassa, ja esikuva sille kuinka vastakkainasettelua pystytään vähentämään. Samanlaista yhteistyön mallia olisi saatava politikkaan mukaan laajemmin, mallia, jossa molemmat osapuolet voittavat.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat

Suosittelemme

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)