Huuhaan jäljillä – Stanley Kubrick ohjasi 1969 amerikkalaisten kuukävelyn

Salaliittoteoriat ja harhakäsitykset koituvat hyväuskoisten turmioksi, kun vakavalla naamalla esitetty huuhaa menee kansaan kuin häkä.

Hyväuskoiset ja epävarmat ihmiset ovat rahaa ja mainetta haalivien julistajien armoilla. Kaksi tuoretta kirjaa käy taisteluun harhakäsityksiä ja salaliittoteorioita vastaan. Jopa vuosisatoja liikkeellä olleet hokemat ja uskomukset paljastuvat joko tarkoituksellisiksi valheiksi tai väärinkäsitysten varaan rakennetuiksi väittämiksi. Koska kyse on harhaluulojen esittelystä, kirjoista muodostuu paikoin hirtehistäkin luettavaa.

Maailman pisin pajunköysi luettelee 101 harhakäsitystä, jotka ovat enemmän tai vähemmän esiintyneet tosina niin puheissa, kirjallisissa hengentuotteissa kuin pubien ajatuslataamoissa. Kirja on ruotsalaista tekoa, siksipä siihen Panu Väänänen on kirjoitellut kymmenen aihetta suomalaisesta näkökulmasta. Silti lukijan mieli tekee hiukan täydentää Väänäsenkin lisäyksiä.

Kirjassa todetaan, että natsi-Saksan ilmavoimien komentaja ja Adolf Hitlerin luottomies Hermann Göring sanoi: ”Kun kuulen sanan kulttuuri, poistan revolveristani varmistimen”. Alkuperäinen sitaatti on kuitenkin toisen natsin, heidän hovikirjailijansa Hanns Johnstin näytelmäänsä keksimä repliikki, jossa revolveri-sanan sijaan käytettiin nimeä Browning – asemerkin kehittäjän mukaan. Suomennetussa kirjassa olisi tullut kertoa suomalaisille repliikin olennainen lähde. Sen lausahti herra ja ylhäisyys, kenraaliluutnantti T.J.A. Heikkilä, kirjailija Uno Hirvosen nimimerkillä Simo Penttilä kirjoittamassa seikkailuromaanissa.

Betoniporsaat ja Suvivirsi

Pajunköyttä oli muutama vuosi sitten se, että muslimit olisivat vaatineet Espoon betoniporsaiden poistoa. Ne oli suunnitellut kuvanveistäjä Pekka Jylhä, jonka ideoiman presidentti Urho Kekkosen muistomerkin ympärillä pyöri myös mediasähläys. Patsaaseen Jylhä on liittänyt vesialtaan, jonka huuhaa-toimiala katsoi vaaralliseksi. Siksipä altaaseen laitettiin askelmat.

Suvivirsi aiheutti sekin mylläkän, vaikka eduskunnan apulaisoikeusasiamies ei sitä lausunnossaan maininnut. Hänen olisi kuitenkin tullut tajuta, että asia liittyi nimenomaan ja juuri Suvivirren tapaiseen tilanteeseen: kouluissa laulettiin laulua, jossa pariin kertaan mainitaan sana Jumala.

Panu Väänäsen olisi pitänyt kirjassa täydentää, että samainen kommentointivirasto vastasi myöhemmin kansanedustaja Sari Sarkomaan (kok.) blogikirjoituksesta tehtyihin kanteluihin. Sarkomaa oli sitä mieltä, ettei Suvivirren veisuu ollut uskonnon harjoittamista.

Apulaisoikeuskanslerin virasto vahvisti Sarkomaan olleen oikeassa, mutta sitten pykälänpyörittäjällä taas liirasi: näin asia oli vain KAHDEN ENSIMMÄISEN SÄKEISTÖN (!) suhteen. Kauhistus, kolmannessahan lauletaan: …eikö myös Herran kansa, Luojaansa kiittäisi…. ja armon Herraa kiitä, kun laupias hän on”!

Salaliittoja: vapaamuurarit, juutalaiset, mafia, murhat

Usko salaliittojen olemassaoloon perustuu alun perin todellisten salaseurojen toimintoihin. Valtaa havitelleet miehet muodostivat näkymättömiä seuroja, joissa vannottiin ystävyyttä, yhteistyötä ja kehiteltiin ulkopuolisten silmissä naurettavilta vaikuttavia seremonioita. Koska kuoleman vakavaa toimintaa tiivistettiin monin eri keinoin, se merkitsi, että myös vihollisia oli ympäröivässä maailmassa. Tästä alkoi meidän päiviimme saakka kehittynyt ns. Hyvä Veli –toiminta.

Kirjoittajat käyttävät runsaasti tekstitilaa vapaamuurareiden ja juutalaisten toimintaan. Juutalaiset on kautta aikojen ollut helpompi tunnistaa, siksi heihin ja heidän keskinäiseen yhteistyöhönsä on ollut mahdollista kiinnittää huomiota, epäilyksiä ja vihanpitoa.

Vapaamuurarit ovat näkymättömämpiä, he tekevät itsestään tärkeitä kokoontumalla suljettujen ovien takana ”miehissä” ja harjoittavat rituaaleja, joita ei kannattaisi muille näyttääkään. Joku ulkopuolinen voisi purskahtaa nauruun.

Moniin kuolemantapauksiin, murhiin ja onnettomuuksiin yhdistetään epäily kaiken takana olevista salaliitoista. Korrektisti kuvailtuina niitä voi luonnehtia teorioiksi, mutta monelle epäilyistä tulee pakkomielle.

Kaikki virallisesti tutkittu ja kerrottu onkin näiden valheiden etsijöiden silmissä sumutusta, huomion kääntämistä todellisista syistä epäolennaiseen.

Prinsessa Dianan kuolema oli sensaatioita kyhäävien mielestä Englannin kuningashuoneen keino päästä ikävästä julkisuustaakasta eroon.

Laivalautta Estonian kuuluisa autokannen sulkuportti taas hajosi salaisen operaation seurauksena. Presidentti John F. Kennedyn murhasta on kirjoitettu satoja – jollei tuhansia – paljastuskirjoja, joiden perusteella siihen liittyvä virallinen tutkimustyö on harhautusta.

Ja kaikkihan me tiedämme, että Elvis ei kuollut, vaan elää keskuudessamme tuntemattomaksi tekeytyneenä. USA:n viranomaiset ovat salanneet maailmalta sen, että ufoja on olemassa ja että niitä on saatu kiinni. Myös avaruusolioita säilytetään salaisissa tiloissa Las Vegasin eteläisessä erämaassa, ettemme kauhistuisi.

Kuussakäynti olikin lavastettu studioesitys

Yhtä puolivillaisen tiedon mukaan amerikkalaisten suorittama vierailu kuussa vuonna 1969 oli elokuvaohjaaja Stanley Kubrickin luomus, vaikka Yhdysvaltojen avaruushallinto NASA on kieltänyt, että kuussa käynti olisi ollut tekaistu. Salaliittoa epäilevien perustelut ovat heidän mielestään varmaan aukottomat. Kubrick oli vuotta aiemmin kuvannut menestyselokuvansa 2001: Avaruusseikkailu, minkä jäljiltä käytettävissä oli kosolti sopivaa lavastetilpehööriä.

Tarkkaan kuun pinnalta maahan lähetettyä kuvamateriaalia katselleet kokivat ahaa-elämyksen: Yhdysvaltojen lippu liehui, vaikka kuussa ei ole ilmakehää eikä tuulta. Epäilijät ovat lisäksi vakuuttuneita siitä, että tuolloin USA:lla ei ollut edes tarvittavaa tietoa ja taitoa kuulennon suorittamiseen. Väitteet on kumottu, mutta kukapa epäilijä ryhtyisi omia uskomuksiaan perumaan.

Molemmat harhakäsityksiä ja salaliittoteorioita torjumaan pyrkivät kirjat ovat kuitenkin vaikean paikansa edessä. Runsaalla mielikuvitukselle varustetut ihmiset menettäisivät liian paljon, jos kaikkinainen huhuaineisto voitaisiin osoittaa vain levottoman mielikuvituksen tuotteeksi.

Maaperä on otollinen ihmeparantajille ja totuuden tietäville. Tähtitieteen tutkijana kunnostautunut professori Esko Valtaoja arvioi aamu-tv:n haastattelemana, että viidennes ihmisistä uskoo melkeinpä mihin tahansa. Se mihin uskotaan, on vaihdellut vuosisadoista toiseen.

Hän ihmetteli, että muodissa ovat nyt enkelit, seuraavaksi ehkä kummitukset.

”Ufot ovat menneet pois kokonaan. En ymmärrä, minne avaruusveljet ja -sisaret ovat häippäisseet”, Valtaoja tuumaili ja ehdotti: ”Lopettakaa somettaminen kuukaudeksi. Some on kuin kylän kaivolla juoruamista. Lukekaa kirjaa. Maailma alkaa näyttää ihan erilaiselta.”

Åke Persson & Thomas Oldrup: Maailman pisin pajunköysi. 101 historiallista harhakäsitystä. Atena.

Jonas Sivelä: Kaiken takana on salaliitto. Atena.

Kirjoittaja: MARKKU JOKIPII.

Kommentit