HUS:n ylilääkäri Asko Järvinen. LEHTIKUVA / SEPPO SAMULI

HUS:n ylilääkäri: Uudet tartunnat eivät lopu kokonaan

Asko Järvisen mukaan epidemia ei ole täysin sammumassa.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS:n infektiosairauksien ylilääkäri Asko Järvinen sanoo Verkkouutisille, että koronatapausten määrät saattavat yhä nousta, ”jos sairastuneet kohtaavat useampia ihmisiä ja tartuttavat tautia siten useammalle”.

Uusien koronatapausten määrä on laskemassa. Asko Järvinen huomauttaa, että HUS:n alueella tehdään yhä arkipäivisin 1200-1400 testiä ja viikonloppuisin noin puolet siitä.

– Nyt positiivisia löydöksiä on vain noin kahdella prosentilla testatuista, kun aikaisemmin joitakin viikkoja sitten lähes samantasoisilla päivittäisillä testimäärillä on oltu noin 10 prosentin positiivisten osuudessa ja aikaisemmin vielä korkeammissa, ylilääkäri Järvinen kertoo.

Laskevista luvuista huolimatta Suomessa löydetään yhä päivittäin reilu kaksinumeroinen määrä uusia tautitartuntoja. Matkaa on siten vielä esimerkiksi alle kymmenen tartunnan rajaan joka arkipäivä.

– Uskoisin, että tautitapauksia on sen verran liikkeellä, etteivät uudet tartunnat kokonaan lopu eikä epidemia siten täysin ole sammumassa.

– Fyysisen etäisyyden ylläpitäminen, sairaana kotona pysyminen, yskimishygienia ja suurempien ihmisjoukkojen kokoontumisten välttäminen vaikuttavat siten edelleen tärkeiltä tartuntojen ehkäisemiseksi ja tapausmäärien nousun estämiseksi.

Joka toinen saa
tartunnan lähipiiristä

Keitä tartunnan saaneet ovat? Onko heidän taustoissaan kuten ikäryhmissä, mahdollisissa ryppäissä tai sosiaalisissa taustoissa tapahtunut muutosta?

– Mikään selkeä ryhmä ei tunnu nyt tulevan esille, Asko Järvinen kertoo.

– Lähes puolelta on kirjattu lähiympäristöstä tiedossa oleva tartunnan saanut lähinnä perhepiiristä tai työpaikalta, osuus on osapuilleen ennallaan aiempaan verrattuna. Tautitapaukset parin viikon takaisessa analyysissä kohdentuivat edelleen lähinnä pääkaupunkialueen suuriin kuntiin.

Positiivisen testin antaneille soitetaan HUSista. Tässä yhteydessä kirjataan ylös joitain taustatietoja, mutta varsinainen tartunnanjäljitys tehdään kunnissa. Ylilääkärin mukaan tarkempaa kuvaa taustoista ei HUSin tiedoista siksi ole saatavilla.

Ulkomaalaistaustaisten nimien osuus on hänen mukaansa laskenut. Heitä on nyt noin neljännes tai viidennes potilaista.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt