Asko Järvinen. LEHTIKUVA / SEPPO SAMULI

Husin ylilääkäri Ylelle: Toinen aalto voi olla rajumpi

Asko Järvisen mukaan koronavirusepidemia on vasta alkuvaiheessa.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) infektiotautien ylilääkäri Asko Järvinen ei lähde arvioimaan, kuinka kauan koronavirusepidemia vielä kestää.

– Tämä on kysymys, jonka vastausta kukaan ei tiedä, Järvinen sanoi Ylen Ykkösaamun haastattelussa.

Ylilääkärin mukaan Suomessa ollaan vasta epidemian alkuvaiheessa.

– Kaikki mallit kuvaavat epidemiaa siten, että se on nouseva käyrä. Olemme vielä tässä käyrän alkuvaiheessa. Voimme varmaan tasaista vaihetta pyrkiä jatkamaan, mutta jossain välissä meillä on kuitenkin väestössä altista väestönosaa niin paljon, että tauti todennäköisesti lähtee lisääntymään, Järvinen sanoi.

Ylilääkäri pitää mahdollisena taudin toista aaltoa.

– Silloin olemme tavallaan uudestaan samassa tilanteessa kuin nyt. Toivottavasti siinä vaiheessa taudin jo sairastaneet eivät sairastaisi tautia joko lainkaan tai sairastaisi sen lievempänä. Toivottavasti he myös levittäisivät tautia vähemmän, jolloin toinen aalto ei välttämättä olisi niin raju, Järvinen sanoi.

– Toinen aalto saattaa kuitenkin olla itse asiassa jopa hankalampi, kun ihmiset eivät enää pelkäisi samalla tavalla. Näin nähtiin sikainfluenssan osalta, jolloin kuolleisuus oli korkeimmillaan aivan alussa ja kuolemantapaukset tunnistettiin, mutta toinen aalto oli moninpaikoin rajumpi. Lääkkeitä käytettiin vähemmän eikä varottu samalla tavalla monissa maailman maissa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt