X
SULJE MAINOS
Afrikan eteläosista pääsee Suomeen jatkolentojen kautta. / LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

HUSin ex-johtaja: Kaikki keinot käyttöön – virusmuunnos voi johtaa poikkeusoloihin

Aki Lindénin mukaan Etelä-Afrikka on eristettävä epidemiatilanteen vuoksi.

HUSin entinen toimitusjohtaja, kansanedustaja Aki Lindén arvioi koronaviruksen uuden B.1.1.529-muunnoksen jatkavan todennäköisesti leviämistään rajoitustoimista huolimatta.

– Nyt on tiukka koronapaikka: Etelä-Afrikka on eristettävä, mutta sen vaikutus on lähinnä epidemiaa hidastava, lopulta virus leviää kumminkin. Kaikki keinot käyttöön, ja nopeasti, Lindén tviittaa.

Hänen mukaansa tilanne edellyttää nykyistä tiukempaa rajakontrollia, massiivista testausta ja tartunnanjäljityksen palauttamista aiemmalle tasolle.

Myös sairaanhoidon kapasiteettia olisi kyettävä nostamaan, sillä hoitopaikoista alkaa olla Suomessa jo pulaa deltamuunnoksen aiheuttaman talviepidemian vuoksi. Aki Lindén luettelee lisätoimiksi etätyöt, maskit, joukkotilaisuuksien perumisen ja turvavälit.

– Mahdollisesti poikkeusolot – jos tilanne sitä vaatii, Lindén jatkaa.

Etelä-Afrikan terveysministeri Joe Phaahla on syyttänyt matkustusrajoituksia asettaneita maita syntipukkien etsimisestä ja ”noitavainosta”. Ministeri sanoi BBC:n mukaan tiedotustilaisuudessa, että muunnos voi olla peräisin jostain muusta maasta. Hänen mukaansa on ironista, että monissa lentoja peruneissa maissa tartuntoja on ollut viime viikkoina enemmän kuin Etelä-Afrikassa.

EU:n komissio on kehottanut jäsenmaita lopettamaan lentoliikenteen tilapäisesti maihin, joissa on vahvistettu B.1.1.529-muunnoksen aiheuttamia tartuntoja. Myös THL on suositellut välttämään matkailua Afrikan eteläosiin.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt