X
SULJE MAINOS
HUS:n Meilahden sairaala-alue Helsingissä. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

HUS suunnitteli varasairaalan Meilahden parkkihalliin

Varasairaalaan tulisi teho- ja vuodehoitopaikkoja.

HUSissa on laadittu suunnitelmat varasairaalan rakentamiseksi Meilahden sairaala-alueelle koronaviruspotilaiden hoitoon. Varasairaalan rakentamissuunnitelmat on laadittu sen varalle, että nykyiset sairaansijat ja tehohoitopaikat eivät riitä koronaviruspotilaiden hoitoon.

– HUSille on tarjottu erilaisia tiloja, mutta varasairaalan suunnittelu Meilahden sairaala-alueelle maanalaisiin pysäköintitiloihin osoittautui monin tavoin toimivimmaksi ratkaisuksi. Esimerkiksi se, että alueella on jo valmiiksi sairaalatoiminnassa tarvittavat tukipalvelut, tekniset järjestelmät ja potilaiden siirto sängyillä pääsairaalaan ambulanssin sijaan, puolsivat tätä ratkaisua. Lisäksi tällä ratkaisulla saamme merkittävästi lisäkapasiteettia hajauttamatta osaavaa henkilökuntaamme. Tämä on meille kriittisen tärkeää, kertoo HUSin turvallisuus- ja valmiusjohtaja Aaro Toivonen tiedotteessa.

Suunnitelmat varasairaalasta ovat lähes valmiit. Suunnittelun teknisiä yksityiskohtia hiotaan, jotta tila saadaan mahdollisimman toimivaksi. Pieniä valmistelevia töitä lukuun ottamatta sairaalan rakentamista ei ole vielä aloitettu. Varasairaalaan tehtävä investointi ei mene hukkaan, vaan se parantaa HUSin valmiutta toimia mahdollisissa uusissa kriisitilanteissa tulevaisuudessa. Siitä hetkestä, kun päätös varasairaalan rakentamisesta tehdään, sairaala voidaan ottaa käyttöön muutamassa viikossa.

Varasairaalaan voidaan HUSin mukaan rakentaa tilat kymmenille hoitopaikoille.

– Tarkat potilaspaikkamäärät tarkentuvat hankkeen edetessä. Selvää kuitenkin on, että koronaviruspotilaiden hoitokapasiteetti HUSissa kasvaa merkittävästi varasairaalan myötä. Sairaala otetaan käyttöön vain, jos epidemiatilanne sitä edellyttää, sanoo varasairaalan toiminnoista vastaava toimialajohtaja Antti Vento.

HUSin yhteistyökumppanina varasairaalan rakentamisessa on Suomen punainen risti, jolla on kokemusta sairaaloiden rakentamisesta lukuisille katastrofialueille sekä erityisosaamista vakavissa epidemiatilanteissa toimimisesta.

Pysäköintitilaan pystytettävät teltat ovat samoja, joita käytetään kenttäsairaaloissa ympäri maailman. Kenttäsairaalat suunnitellaan aina yhteistyössä paikallisten viranomaisten kanssa, ja ne muotoutuvat käsillä olevan tilanteen tarpeiden ja olosuhteiden mukaan.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt