Lasse Lehtonen. LEHTIKUVA / KIMMO MÄNTYLÄ

HUS-johtajan koronakysymykset: Näihin hallitus ei vastaa

Lasse Lehtosen mukaan exit-strategia ei vastaa keskeisiin epidemian hallinnan kysymyksiin.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen arvostelee pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen exit-strategiaa koronarajoituksista.

– Vaikka hallituksen pyytämissä lausunnoissa ja kansalaispalautteessa oli toivottu suunnitelmalle selkeyttä ja faktapohjaisuutta, loistavat molemmat elementit poissaolollaan, Lehtonen kirjoittaa Uudessa Suomessa.

Lehtonen kummastelee ministeriön ja alueellisten toimijoiden sekavaa työnjakoa.

– Exit-strategian mukaan toukokuun aikana siirrytään alueelliseen päätöksentekoon – tosin käsittääkseni olemme rajoitustoimien osalta jo viime syksystä lähtien nojautuneet lähes täysin alueelliseen (kuntien ja aluehallintovirastojen) päätöksentekoon. Nyt hallitus kuitenkin toivoo, että viranomaiset alueilla laatisivat rajoitustoimista omat tarkemmat suunnitelmat, hän kirjoittaa.

– Tosin sitten hallitus exit-strategiassaan olettaa, että alueelliset viranomaiset kuitenkin seuraisivat päätöksissään sosiaali- ja terveysministeriön ohjekirjeitä. Ainakin allekirjoittaneelle jääkin hiukan epäselväksi, mikä merkitys olisi alueellisilla suunnitelmilla, jos STM niistä riippumatta haluaa kirjeillään ohjata päätöksentekoa.

Silmiinpistävää exit-strategiassa on Lehtosen mukaan sen lyhytkestoisuus. Rajoitusten poistaminen on suunniteltu neljän kuukauden aikajaksolle eli elokuuhun 2021 asti.

– Pandemia kuitenkin jatkuu maailmalla vielä kesänkin jälkeen todennäköisesti ainakin parin vuoden ajan.

Lehtonen listaa kolme kysymystä, joihin hänen mukaansa hallituksen koronarajoitusten exit-strategia ei vastaa.

Ensimmäinen on se, millä tartuntojen tasolla voidaan elää ilman rajoitustoimia vai jääkö päätöksenteko kunkin alueellisen viranomaisen subjektiiviseen harkintaan. Toiseksi hän kysyy, millaisilla rajaturvallisuusoimilla muunnosvirusten leviäminen maahan estetään. Kolmanneksi Lehtonen kaipaa vastausta siihen, miten ylläpidetään rokotesuojaa ja onko Suomi jatkossakin mukana vain EU:n yhteishankintamekanismissa, vai pyritäänkö kansallisesti varmistamaan rokotteiden saanti ja valmistus.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt