Koronatestauksen näytteenottopiste Helsinki-Vantaan lentoasemalla. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

HUS-johtaja varoittaa: Virus voi hiipiä takaisin matkailijoiden mukana

Lasse Lehtosen mukaan karanteenimääräyksiä on tiukennettava.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUSin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen varoittaa, että koronavirus voi saada uutta jalansijaa ja levitä uudelleen matkailijoiden mukana. Näin kävi maaliskuun alussa, jolloin koronavirus tuli Suomeen hiihtolomamatkailijoiden tuomana.

– Virusta kantavien matkailijoiden kautta virus pääsee edelleen hiipimään oman linjamme taakse tekemään pahojaan. Siksi meidän on tehostettava koronakontrollia riskimaista saapuvien matkailijoiden osalta, olivat nämä sitten kotiin palaavia suomalaisia turisteja taikka tänne töihin tulevia vierastyöläisiä, Lehtonen kirjoittaa Uuden Suomen blogissaan.

Lehtonen esittää koronavirustestauksen lisäämistä ja karanteenimääräysten tiukentamista.

– Moniin maihin matkustus edellyttää negatiivista PCR-koronatestiä ennen matkaa (mm. Venäjä on ottanut tällaisen vaatimuksen elokuussa käyttöön). Useimmissa maissa myös koronakaranteenit ovat tiukempia kuin Suomessa, hän kirjoittaa.

– Minusta on maailman pandemiatilanne huomioiden outoa, ettei sosiaali- ja terveysministeriö ole pystynyt tältä osin päivittämään tartuntatautilakia ja ettei Suomeen ole saatu aikaan kunnon prosessia, jolla voitaisiin varmistaa, etteivät maahan saapuvat matkailijat levitä yleisvaarallista tartuntatautia väestöön.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt