X
SULJE MAINOS
Säätytalon kokouksessa puhuttiin tiistaina siitä, miten viranomaiset ovat epäonnistuneet maahan tulevien huomioimisessa. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

HUS-johtaja: Toimintamalli ei ole ollut tarpeeksi tiukka

Lasse Lehtosen mukaan uusien ennusteiden suhteen ollaan mediatiedon varassa.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) diagnostiikkajohtaja ja Helsingin yliopiston terveysoikeuden professori Lasse Lehtonen kertoo sairaanhoitopiirin olevan koronaviruksen leviämisen ennustemallien suhteen toistaiseksi tiedotusvälineissä esitetyn tiedon varassa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL antoi eilen eduskuntapuolueiden johtajille päivittyneen arvion koronatilanteesta, joka oli aiempia arvioita merkittävästi synkempi.

– THL on päivittänyt lukujaan. En tunne THL:n uutta arvioita sen tarkemmin kuin mitä tiedotusvälineet ovat siitä kertoneet, Lasse Lehtonen toteaa Verkkouutisille.

Päättäjille oli julkisuuteen tulleiden tietojen mukaan esitelty kaksi eri skenaariota, miten tehokkaasti tartunnan kantaja levittää tartuntaa ja kuinka nopeasti tartunta-aalto kulkee Suomen läpi. THL ei toistaiseksi julkistanut esittelemiään lukuja, koska mallien tekemisen kerrotaan olevan kesken.

Uusien ennustelukujen valmistumisen aikataulusta ei ole kerrottu.

– Yliopistosairaaloiden johtajaylilääkärit käyvät tilannetta päivittäin läpi STM:n johdolla, Lehtonen sanoo.

Yksi suurimmista THL:n muuttuneeseen arvioihin vaikuttaneesta tekijöistä oli, ettei THL:n aiemmissa ennusteissa ehditty huomioida riskialueilta Suomeen palanneiden 200 000 suomalaisen vaikutusta viruksen leviämiseen. Esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentokentällä ei ole ohjeistettu ulkomailta saapuvia ihmisiä siirtymään kotioloihin, mikä on lisännyt uhka-arvioita erityisesti Uudellamaalla.

Lasse Lehtosen mukaan HUS on pystynyt reagoimaan tilanteeseen vain ohjeistamalla omaa henkilökuntaansa. Matkustajiin liittyvien ongelmien ennaltaehkäisyyn se ei ole voinut vaikuttaa.

– Epidemia-alueelta Suomeen saapuvat muodostavat aina riskin tartunnan leviämiseen. HUS:n omat ohjeet koskevat vain ulkomailta palaavaa henkilökuntaa, Lehtonen sanoo.

– Henkilökohtainen vaikutelmani on, että kansallinen ohjeistus ja toimintamalli ei ole ollut tarpeeksi tiukka.

Asiantuntijoiden arvioita synkentänyt myös päivittynyt arvio tehohoitoa tarvitsevien määrästä. Lehtosen mukaan HUSissa tähän jo varaudutaan.

– Varaudumme siihen, että potilaita tulee paljon eli yritämme muun muassa lisätä tehohoidon kapasiteettia koronapotilaiden varalta.  Tällä hetkellä vielä tilanne on varsin rauhallinen.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt