Verkkouutiset

HUS-johtaja syyttää: THL ei uskalla pienentää epidemiariskiä

THL:n mukaan uusiin tautiryppäisiin on totuttava Suomen avautuessa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

HUS:n diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen hämmästelee THL:n suhtautumista ulkomaisten työntekijöiden koronavirustartuntoihin.

THL:n johtaja Mika Salminen totesi Helsingin Sanomille, että hallitus on ottanut riskin huomioon sallimalla vierastyöntekijöiden työskentelyn Suomessa.

– On mielenkiintoista, että THL edelleen pitää ulkomaalaisten työntekijöiden Suomeen tuomia koronan tartuntaryppäitä ”annettuna”, eikä uskalla kehittää toimenpiteitä edes epidemiariskin pienentämiseksi tältä osin, Lasse Lehtonen kirjoittaa Twitterissä.

Solubiologi ja neurotieteilijä Pirta Hotulainen pohtii, saisiko myös joku muu ottaa kantaa keinomahdollisuuksiin. Hänen mukaansa THL:n Mika Salminen on ollut kannoissaan ”aika mustavalkoinen” koko kevään ajan.

– Jos haet vaikka vaihto-opiskelijaksi, joudut osoittamaan terveydentilasi kutsuvalle organisaatiolle. Jos tulet Suomeen töihin, et tarvitse näemmä edes koronatestiä. Hiukan hassua, vai mitä, Lasse Lehtonen vastaa Hotulaiselle.

Varsinais-Suomessa havaittiin kaksi viikkoa sitten tartuntarypäs, kun Covid-19-tartuntoja vahvistettiin yhdeksältä henkilöltä ulkomaisten työntekijöiden asuntolassa. Heistä viisi oli työskennellyt Turun telakalla. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä kertoi viime viikolla yhdeksästä virustartunnasta, jotka oli todettu maatalouden kausityöntekijöiltä. Noin 80 henkilöä altistui virukselle.

THL:n kanta on, että uusia tartuntoja on käytännössä vaikea estää.

– Kun Suomi avautuu, meidän täytyy tottua siihen, että tällaisia epidemiaryppäitä tulee. Sitä on melko vaikeaa täysin estää. Muuten kaiken pitäisi olla kiinni, Mika Salminen sanoi HS:lle.

Lasse Lehtonen pitää myönteisenä, että sosiaali- ja terveysministeriön maanantaina asetettu työryhmä pohtii koronaepidemian torjuntaa rajanylityspaikoilla.

– Hyvä että tässä asiassa viimein tapahtuu jotain – ihan hirveästi miettimisaikaa ei noille toimille kuitenkaan ole. Ja toivottavasti ei nyt vedota siihen, ettei Suomeen epidemia-alueelta tulevien koronatestauksesta ole satunnaistettuja tutkimuksia, Lehtonen sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)