X
SULJE MAINOS
Keväällä koronaepidemian alkaessa ajoneuvoja poistettiin liikennekäytöstä tavallista enemmän. LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN

HUS-johtaja pitää Uudenmaan uutta sulkua mahdollisena

Professorin mukaan toimet edellyttäisivät valmiuslain käyttöönottoa.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin diagnostiikkajohtaja, terveysoikeuden professori Lasse Lehtonen kertoo pitävänsä Uudenmaan uutta sulkua mahdollisena.

– Jos tilanne pääkaupunkiseudulla pahenee joulunajan lähestyessä ja uhkaa koko maan epidemiahallintaa, valtioneuvosto voi joutua pohtimaan uudelleen Uudenmaan sulun kaltaisia rajuja toimia, Lehtonen toteaa Twitterissä.

– Niitä ei kukaan toivo.

Lehtonen viittaa keväällä tehtyihin rajoitustoimiin, joilla Uudenmaan maakunta eristettiin muusta maasta. Sulku kesti yhteensä kolme viikkoa, 28. maaliskuuta – 14. huhtikuuta välisen ajan.

Uusien rajoitusten perusteena olisivat kuluneella viikolla jyrkästi kasvaneet tartuntaluvut. Diagnostiikkajohtajan mukaan Helsingissä ja Vantaalla koronavirustilanteessa ollaan siirtymässä eksponentiaalisen kasvun vaiheeseen, mikä tarkoittaa sitä, että  tartunnan saanut levittää viruksen keskimäärin noin kahteen läheiseensä ja sairastuneiden määrä kaksinkertaistuu vajaan viikon välein.

Perjantaina 4,6 prosenttia Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella otetuista näytteistä oli koronapositiivisia.

Lehtonen kertoo Ilta-Sanomille pitävänsä Vantaan tilannetta kaikkein pahimpana. Hän katsoo, että nyt maakuntaan asetetut uudet toimenpiteet eivät vielä toteuta edes kaikkia valtioneuvoston suosituksen ohjeita.

Lehtosen mukaan toimet edellyttäisivät valmiuslain käyttöönottoa. Hallitus on omissa lausunnoissaan todennut, että kynnys valmiuslain uudelleen käyttöön ottamiseksi on koronan toisessa aallossa ensimmäistä korkeampi.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt