Lasse Lehtosen mukaan matkustusrajoitusen purku voi johtaa koronan neljännen aallon leviämiseen. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

HUS-johtaja IL:lle: Näin neljännen aallon muuntovirus tulisi Suomeen

Matkustuksen avaaminen voi mahdollistaa uuden virusvariantin leviämisen.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen pelkää Iltalehden haastattelussa, että koronaviruksen neljäs aalto pääsee leviämään Suomessa syksyllä, jos matkailun rajoituksia kovasti puretaan.

Hänen mukaansa vaarana ovat uudet eri puolilla maailmaa jatkuvasti mutatoituvat virusvariantit, vaikka suomalaisia saataisiinkin rokotettua.

– Olen käyttänyt esimerkkinä golf-lomailijaa, joka lähtee Portugaliin lokakuussa pelaamaan. Emme me tiedä, mistä sinne työvoima tulee. Perinteisesti sitä tulee latinalaisesta Amerikasta. Sieltä voi sitten virusvariantti hypätä matkaan. Sitten menee taas vuosi, kun odotellaan seuraavaa rokotuskierrosta, Lasse Lehtonen sanoo IL:lle.

Jos kaikki matkustusrajoitukset puretaan, Lehtosen mukaan on vaarana, että muuntautunutta virusta kulkeutuu matkoilta Suomeen. Riskinä on myös se, että Suomeen pääsee ihmisiä maista, joissa terveysturvallisuus ei ole kunnossa.

– Rokotussuoja kyllä etenee, mutta kun on tätä osittain rokotettua väestöä, yhden piikin porukkaa tai yli puolet väestöstä rokottamatta, niin annetaan viruksille aika paljon tilaa mutatoitua. Helposti tulee rokotuksia väistäviä muunnoksia.

Twitterissä Lehtonen toteaa, että hallituksen exit-strategia pitäisi suunnitella parin vuoden tähtäimellä pitäen mielessä uusien aaltojen mahdollisuus sekä tarpeet uusintarokotuksiin.

 

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt