Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUS:n diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen. LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA

HUS-johtaja HS:ssa: Ollaan siirtymässä leviämisvaiheeseen

Diagnostiikkajohtajan mukaan HUSin alueella alkava viikko aloittaa leviämisvaiheen.

– Jäljityksen osalta tilanne on huono. Enää alle 20 prosenttia altistumisista pystytään jäljittämään. Siellä on joukkoaltistumisia. Niitä on niin paljon, että tilanne on mahdoton, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen sanoo Helsingin Sanomissa.

THL:n mukaan mukaan koko Suomessa raportoitiin sunnuntaina 105 uutta koronavirustartuntaa. Ne sijoittuivat suureksi osaksi pääkaupunkiseudulle. Eniten tartuntoja raportoitiin Helsingissä, yhteensä 47. Espoossa uusia tartuntoja raportoitiin seitsemän, ja Vantaalla 11.

Lehtosen mukaan on pelättävissä, että tartuntojen ja altistumisien seuranta lähtee käsistä.

Hänen havaintonsa on, että koronaviruksen oireita saaneista yli 30-vuotiaat käyvät testauttamassa itsensä. Alle 30-vuotiailla testausaktiivisuus on heikompaa.

– Noin 30–50-vuotiaat käyvät eniten testeissä. On nuorten ryhmä, jossa tartuntojen määrä on suurin. Testien kohdentuminen suhteessa tartuntojen määrään ei vastaa todellisuutta. Emme pysy enää joukkoaltistumisien perässä. Tarvittaisiin enemmän resursseja. Joukkoaltistumisien määrä on suuri. Emme ole enää altistumisen ja testausten suhteessa tasapainossa, Lehtonen sanoo HS:lle.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt