HUS-johtajan mukaan päähallituspuolueet uskottelevat aivan muuta, kuin mitä todellisuus on. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

HUS-johtaja: En ymmärrä keskustan sote-kantaa

Lasse Lehtosen mukaan uusi hallintoporras ei korvaa rahoitustarvetta, vaikka hallitus niin väittää.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin diagnostiikkajohtaja, terveysoikeuden professori Lasse Lehtonen ei pidä maakuntiin perustuvaa sote-uudistusta perusteltuna.

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko ja puolueen ryhmäpuheenjohtaja Antti Kurvinen osoittivat kokoomuksen puheenjohtajalle Petteri Orpolle lauantaina avoimen kirjeen, jossa keskustajohto arvosteli kokoomuksen kielteistä asennetta uudistukseen.

Kirjeessään keskustajohto sanoo, että uudistuksen lykkääminen tai torppaaminen olisi ”kuolinisku” peruspalveluille, ja he kehottivat kirjeessään Orpoa ja kokoomusta vielä harkitsemaan uudelleen suhtautumistaan.

– Saarikon ja Kurvisen mukaan soten kaataminen olisi kuolinisku peruspalveluille. En kyllä itse ymmärrä, miten palvelut sotessa paranevat, kun nykyrahat jaetaan uudestaan ja samalla rajataan rahoituksen kasvu hoidon tarpeen kasvua pienemmäksi, Lasse Lehtonen toteaa Twitterissä.

– Sote-ongelmissa on oikeasti kyse rahoituskriisistä, kun valtionosuuksien leikkaukset tuhosivat kuntatalouden. Palvelujen rahoitusvaje ei korjaudu uudella hallintoportaalla, vaikka päähallituspuolueet nyt niin uskottelevat #sote #terveysmenot #kunnat, Lehtonen jatkaa.

HUS on  aiemmin esittänyt laskelman, jonka mukaan hallituksen maakuntamalliin perustuva sote-malli leikkaisi vuositasolla pelkästään Uudellamaan sote-palveluiden rahoitusta 300 miljoonaa euroa. HUSin vuosibudjetissa se tarkoittaisi ainakin sataa miljoonaa euroa. Lehtosen mukaan tämä vastaisi Uudellamaalla noin 1500 lääkärin palkkaa.

– Sote-uudistus merkitsisi resurssitasolla siis noin 1500 lääkärin vähentämistä Helsingin ja Uudenmaan julkisesta terveydenhuollosta, jolleivat he sitten suostuisi ilman palkkaa työtään jatkamaan, Lehtonen arvosteli leikkauksia aiemmin joulukuussa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt