LEHTIKUVA / AFP

Hurja arvio: Jopa miljoona ruotsalaista ostanut väärennettyjä koronasuojaimia

Vääränlainen suojautuminen on lääkepäällikön mukaan vakava ongelma.

Lundin yliopiston tutkimuksissa selvitettiin, millaisia suojaimia ja lääkkeitä ruotsalaiset ovat ostaneet verkkokaupoista suojautuakseen koronavirukselta. Tutkimuksen mukaan puolet heistä, jotka olivat etsineet suojautumisvälineitä netistä, eivät tarkistaneet, oliko sivustoilla EU:n hyväksymä apteekkilogo.

− Jos tuon määrän suhteuttaa yleistettävälle tasolle, päädytään jonnekin miljoonaan ihmiseen, jotka ovat asioineet ei-turvallisilla sivustoilla. Se on melko korkea luku, sanoo Lundin yliopiston etnologian professori Susanne Lundin SVT:lle.

Tutkimuksen mukaan noin miljoona ruotsalaista on siis voinut ostaa väärennettyjä covid-suojaimia: kasvomaskeja ja käsidesejä, jotka eivät toimi, kuten pitäisi.

Vääränlainen suojautuminen on Ruotsin Lääketuoteviraston lääkepäällikkö Ewa-Lena Hartmanin mukaan otettava vakavasti.

Susanne Lundinin mukaan feikkiapteekit voidaan saada näyttämään hyvin aidoilta, eivätkä ihmiset tiedä, että verkossa on väärennettyjä apteekkeja.

Tämän vuoksi hänen mielestään tarvitaan viranomaisten aktiivista työtä ja tiedottamista riskeistä, joita liittyy lääkevälineiden ostoon sellaisista apteekeista, joilla ei ole sertifioitua EU-valtuutusta.

Ruotsi on ainoa Pohjoismaa, jossa ei ole otettu käyttöön yleistä maskisuositusta. Maan epidemiologit ovat suhtautuneet maskikysymykseen epäröiden ja ilmoittaneet, että suositusta ei aiota antaa.

 

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt