Veneitä pukeilla ennen talvea Suomenojan pienvenesatamassa Espoossa 2014. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Huonosti pukeille nostettu vene kaatuu – usein

Viime vuonna korvattiin yli 5 100 venevahinkoa, joka joka kolmas sattui veneilykauden ulkopuolella.

Kaikki venevahingot eivät ole perinteisiä karilleajoja. Finanssiala ry:n turvallisuusasiantuntija Aku Pänkäläinen arvioi, että noin kolmannes korvatuista vahingoista sattuu veneilykauden ulkopuolella.

– Huonosti pukeille nostettu vene saattaa kaatua. Pressun rei’istä tai väleistä saattaa päästä veneen sisään vettä, joka jäätyy ja rikkoo paikkoja. Syrjäiseen paikkaan talviteloille nostetut veneet houkuttelevat myös varkaita, Pänkäläinen kertoo tiedotteessa.

Talveksi telakoitu vene kannattaa Finanssiala ry:n mukaan lukita tukevaan kiinteään esineeseen, ja perämoottori on hyvä siirtää talveksi pois. Vene on peitettävä huolellisesti, mutta homeen ja ummehtumisen välttämiseksi peitteisiin kannattaa jättää riittävä tuuletus.

Lisäksi moottorin ja veneen tunnistetiedot pitää ottaa talteen varkauksien varalta.

Viime vuonna korvattiin runsaat 5 100 venevahinkoa, kun edellisvuonna luku oli 4 500. Vahinkoja korvattiin yhteensä 14,4 miljoonan euron edestä. Summaan kuuluu sekä itse veneeseen että sen tarvikkeisiin kohdistuneet vahingot ja varkaudet.

Kasvanut veneiden ja venevakuutusten määrä selittää nousseita korvausmääriä. Pänkäläinen arvelee, että viime vuonna hyvin lämmin kesä innosti ihmisiä vesille ja ehkä jopa venekauppaan.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt