Näkymiä Kalasataman tornitalosta Kallion suuntaan Helsingissä. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Asuntokaupan noususta nähdään merkkejä

Alkuvuoden asuntomarkkinoita on piristänyt erityisesti vanhojen omakotitalojen kauppa.

Pitkään jatkuneen matalapaineen jälkeen asuntokauppa on näyttänyt viime kuukausina viriämisen merkkejä, arvioi Huoneistokeskus heinäkuun markkinakatsauksessaan.

– Asuntokauppa on käynyt vilkkaana erityisesti pääkaupunkiseudulla, missä vanhojen asuntojen kauppamäärät nousivat tammi–kesäkuussa kuusi prosenttia viime vuodesta. Muualla Suomessa kauppamäärät laskivat samalla ajanjaksolla 1,2 prosenttia, kertoo Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtaja Anu-Elina Hintsa katsauksessa.

Vanhojen asuntojen kauppamäärät ovat nousseet valtakunnallisesti yhteensä 0,7 prosenttia tammi–kesäkuussa verrattuna samaan ajanjaksoon viime vuonna. Kesäkuussa kauppamäärä kasvoi vuodentakaisesta 2,6 prosenttia.

Alkuvuoden asuntomarkkinoita on Hintsan mukaan piristänyt erityisesti vilkas vanhojen omakotitalojen kauppa.

Vanhoja omakotitaloja on tammi–kesäkuussa myyty pääkaupunkiseudulla 10,4 prosenttia viime vuotta enemmän. Muualla Suomessa vanhojen omakotitalojen kauppa on noussut tammi–kesäkuussa 5,9 prosenttia viime vuodesta.

– Syynä omakotitalokaupan piristymiseen voi olla se, että näillä alueilla on kysytyimmässä hintaluokassa ollut tarjontaa viime vuotta enemmän. Havaintomme mukaan pääkaupunkiseudun ulkopuolella myös nuoria on ollut aiempaa enemmän omakotikaupoilla, Hintsa kertoo.

Vanhojen rivitaloasuntojen kauppamäärä kasvoi alkuvuonna pääkaupunkiseudulla 8,1 prosdenttia, mutta laski muualla Suomessa 0,8 prosenttia.

Vanhojen kerrostaloasuntojen kauppoja tehtiin pääkaupunkiseudulla 4,9 prosenttia vuodentakaista enemmän, kun muualla Suomessa kauppamäärät laskivat 3,8 prosenttia.

Kuuden kuukauden keskiarvohinta neliöltä nousi Huoneistokeskuksen mukaan kesäkuussa vanhoissa kaksiossa pääkaupunkiseudulla vuodentakaisesta 2,5 prosenttia ja muulla Suomessa 2,6 prosenttia. Hinnat nousivat erityisesti Tampereella, Turussa ja Kuopiossa, ja laskivat Porissa, Lahdessa ja Kouvolassa.

Tilastokeskuksen kuukausitilastossa kuitenkin kaikkien vanhojen osakeasuntojen hintakehitys näyttäytyy selvästi vaisumpana. Viimeisten, toukokuuta koskevien ennakkotietojen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat pääkaupunkiseudulla vuodentakaisesta 0,5 prosenttia, mutta laskivat muualla maassa 2,5 prosenttia. Koko maassa hinnat laskivat yhden prosentin.

Pääkaupunkiseudulla kerrostaloasunto meni Huoneistokeskuksen mukaan tammi–kesäkuussa kaupaksi keskimäärin 60 päivässä, missä oli 5,3 prosentin kasvu vuodentakaiseen verrattuna. Muualla Suomessa myyntiaika oli keskimäärin 89 päivää, missä ei ollut muutosta viime vuoteen verrattuna.

– Keskimäärin omakotitalo on mennyt tammi–kesäkuussa Suomessa kaupaksi 112 päivässä, rivitaloasunto 99 päivässä ja kerrostaloasunto 82 päivässä. Myyntiajoissa on kuitenkin voimakkaita alueellisia eroja, Hintsa muistuttaa.

Huoneistokeskuksen luvut perustuvat Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton ylläpitämään hintaseurantapalveluun, johon suurimmat välitysliikkeet toimittavat kauppatietonsa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt