Suojavarusteisiin pukeutuneita näytteenottajia koronaviruksen testauspaikalla Helsinki-Vantaan lentoasemalla. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Huoltovarmuuskeskus hankkii lisää suojaimia

Koronavirustartuntojen määrän kasvuun on keskuksen mukaan varauduttava kaikkialla Suomessa.

Huoltovarmuuskeskus ryhtyy valmistelemaan sosiaali- ja terveysministeriön pyynnöstä sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön käyttöön tarkoitettujen suojavarusteiden lisähankintaa. Hankintojen arvo on korkeintaan 41 miljoonaa euroa ilman arvonlisäveroa.

Ministeriö esittää hankittavaksi kirurgisia maskeja 60 miljoona kappaletta, suojakäsineitä 200 miljoonaa kappaletta ja monikäyttöisiä suojavisiireitä 5 miljoonaa kappaletta.

Lisähankinnalla on tarkoitus parantaa huoltovarmuutta ja tukea sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmän omia hankintoja.

Suojavarustetilanne on Huoltovarmuuskeskuksen mukaan tällä hetkellä kohtuullisen hyvä, mutta koronavirustartuntojen määrän kasvuun on varauduttava kaikkialla Suomessa.

Sairaanhoitopiirit, kunnat ja sosiaali- ja terveydenhuoltoalan yksityiset yritykset tekevät Suomessa valtaosan tarvitsemistaan suojavarusteiden hankinnoista. Huoltovarmuuskeskuksen hankinnat ovat niitä täydentäviä.

Sosiaali- ja terveysministeriö on tehnyt Huoltovarmuuskeskukselle suojavarusteisiin liittyviä hankintapyyntöjä helmikuusta lähtien. Keskus on tehnyt hankintoja sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten käyttöön tähän mennessä noin 120 miljoonalla eurolla.

Kevään jälkeen on keskuksen mukaan voitu tuonnissa siirtyä pääosin normaaleihin kuljetusreitteihin eli juna- ja laivakuljetuksiin lentokuljetusten sijaan.

Huoltovarmuuskeskus kertoo tiedotteessaan myös kotimaisen tuotannon lähteneen hyvin käyntiin, ja tuotteille on haettu sosiaali- ja terveydenhuollossa tarvittavia sertifikaatteja tai poikkeuslupia.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt