Päijät-Hämeessä kausityöntekijöillä todettiin viime viikolla yhdeksän koronavirustartuntaa. LEHTIKUVA / TIMO HARTIKAINEN

Vierastyöläisten testauksen huoli kasvaa: Eikö otettu opiksi?

Kansanedustaja ihmettelee, miksi rajanylityspaikkojen tilanteeseen on reagoitu vasta nyt.

Kausityöntekijöiden koronatestaus on nostattanut huolta tällä viikolla.

Aihe on nousi esille sen jälkeen, kun Suomessa todettiin useita koronavirusryppäitä kausityöntekijöiden keskuudessa. Viimeisimpänä Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirissä kerrottiin yhdeksän maatilan kausityöntekijän sairastuneen.

– Kun Suomi avautuu, meidän täytyy tottua siihen, että tällaisia epidemiaryppäitä tulee. Sitä on melko vaikeaa täysin estää. Muuten kaiken pitäisi olla kiinni, THL:n Mika Salminen kommentoi tautiryppäitä Helsingin Sanomille maanantaina.

Huolensa aiheesta on esittänyt muun muassa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) diagnostiikkajohtaja ja terveysoikeuden professori Lasse Lehtonen. Hän on arvostellut linjaa, jonka mukaan Suomeen tulevia kausityöläisiä ei testata.

– On mielenkiintoista, että THL edelleen pitää ulkomaalaisten työntekijöiden Suomeen tuomia koronan tartuntaryppäitä ’annettuna’, eikä uskalla kehittää toimenpiteitä edes epidemiariskin pienentämiseksi tältä osin, Lehtonen kommentoi Twitterissä.

Lehtosen kanssa samoilla linjoilla on kokoomuksen kansanedustaja Mia Laiho. Hän pelkää, että Suomessa ollaan toistamassa jo tehtyjä virheitä.

– Ihmettelen kuten Lasse Lehtonen, miksei testata #covid, jos osa tartunnoista jäisi haaviin, Mia Laiho toteaa.

– Valtioneuvoston kanslia ilmoitti asettavansa työryhmän koordinoimaan koronaepidemian torjuntaa rajanylityspaikoilla. Nyt vasta? Eikö ole otettu opiksi?#korona #rajavalvonta, hän päivittelee.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt