X
SULJE MAINOS
Uuden variantin mutaatiot vaikuttavat uhkaavilta. LEHTIKUVA / AFP Andrew Caballero-Reynolds

Huoli uudesta koronamuunnoksesta: Miten Suomi yrittää torjua?

Kokoomuksen kansanedustajat kysyvät toimien perään.

Muun muassa Botswanassa ja Etelä-Afrikassa havaittu uusi ja uhkaavana pidetty koronaviruksen muunnos  herättää huolta. Esimerkiksi Britannia on jo lopettanut varotoimena lennot kuuteen Afrikan valtioon muunnoksen takia.

Kokoomuksen kansanedustajat Sari Sarkomaa ja Terhi Koulumies kysyvät pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen toimien perään Twitterissä.

– Kysymys kuuluu millä keinoin Suomi yrittää torjua uuden variantin leviämisen maahamme?, Sarkomaa sanoo.

– Ja miksi koronapassin kanssa hallituksessa edelleen viivytellään?, hän jatkaa.

Terhi Koulumies huomauttaa maskeista.

– Jos se uusi koronavariantti syrjäytti deltan 2 viikossa ja leviää nopeammin & mahdollisesti väistää immuniteetin rokotteesta ja sairastetusta taudista, niin haluaisin tietää, onko kotimainen maskituotanto vielä täysillä käynnissä, Koulumies tviittaa.

B.1.1.529-muunnos on nimetty nyyvariantiksi. Siihen sisältyy runsaasti mutaatioita, jotka voivat nykytiedon valossa heikentää tällä hetkellä käytössä olevien rokotteiden luomaa suojaa ja lisätä viruksen tartuttavuutta.

Laboratoriotutkimusten perusteella on mahdollista, että muunnos kehittyi hoitamattomasta AIDSista kärsivän henkilön kehossa. Kyseessä on tähän mennessä eniten muuntunut versio koronaviruksesta.

Imperial College Londonin tutkija Tom Peacock totesi eilen, että varianttia on seurattava sen piikkiproteiinin ”hirvittävän profiilin takia”. Hänen mukaansa huoleen on kuitenkin aihetta vasta, jos virusmuunnoksen osuus kaikista infektioista alkaa nousta.

– On syytä korostaa, että määrät ovat tällä hetkellä erittäin pieniä sellaisessa osassa Afrikkaa, jossa testimäärät ovat kohtuullisen hyviä, Peacock tviittasi.

LUE MYÖS:

Afrikassa leviävä koronamuunnos voi tartuttaa aiemmin sairastaneita

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt