X
SULJE MAINOS
Sajid Javad. LEHTIKUVA / AFP

Huoli sulkutoimista: Uuden virusmuunnoksen pelätään jo leviävän Euroopassa

Britanniassa varoitetaan koronasuluista uuden virusmuunnoksen takia.

Britannian terveysministeri Sajid Javadin mukaan Botswanassa ja Etelä-Afrikassa ensin havaittu koronaviruksen B.1.1.529-muunnos on ”valtava kansainvälisen huolen aihe”.

Asiantuntijat uskovat variantin leviävän myös Eurooppaan. Perjantaina kerrottiin ensimmäisistä vahvistetuista tapauksista Belgiassa. Tauti on levinnyt Afrikan maiden ja Hong Kongin lisäksi myös ainakin Israeliin. Siellä oli perjantaina iltapäivällä havaittu neljä vahvistettua tapausta.

Javid viittasi brittiparlamentissa pitämässään puheenvuorossa tuoreisiin tietoihin muunnoksen mutaatioista ja totesi, että variantti saattaa olla tarttuvampi kuin nyt hallitseva deltamuunnos. Javidin mukaan rokotteet eivät myöskään mahdollisesti pure uuteen muunnokseen yhtä hyvin kuin aiempiin.

Tilanne on herättänyt Britanniassa jo huolta uusista rajoituksista.

ITV:n mukaan ministeri totesi, ettei rajoitustoimia voida sulkea pois, vaikka rokotteet ovatkin pääasiallinen vastaus tautiin. Britanniassa uskotaan joka tapauksessa, että uusi muunnos pääsee maahan, vaikka lennot muun muassa Etelä-Afrikasta onkin pysäytetty.

Daily Mailin mukaan jotkut asiantuntijat ovat sitä mieltä, että muunnosta saattaa jo olla maassa. Tätä mieltä on esimerkiksi Britannian terveysturvallisuusviraston johtava lääketieteellinen asiantuntija, tohtori Susan Hopkins.

– Tämä on aina mahdollista. Emme ole tunnistaneet vielä yhtäkään tapausta. Tilanne on siis yleisesti huojentava, mutta ihmisiä saapuu maahan joka päivä, Hopkins arvioi.

Hän totesi BBC:lle, että kyseessä on tähän mennessä huolestuttavin koronavariantti.

LUE MYÖS:
Hätähuuto Etelä-Afrikasta: Uusi virusmuunnos valtaa alaa

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt