Martti Talja. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

”Huoli paljon palveluita käyttävien maksujen kasvusta on ylimitoitettu”

Kansanedustajan mukaan matalatuloisten asiakasryhmien maksut laskevat.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) esitteli keskiviikkona eduskunnan lähetekeskustelussa hallituksen esityksen uudeksi sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksulaiksi. Uudistus sai etenkin opposition kansanedustajilta rajua kritiikkiä.

Keskustan kansanedustaja Martti Taljan mielestä uudistus ei ole niin huono kuin julkisuudesta voisi päätellä.

− Lakiesitys yhtenäistää maksukäytäntöjä koko maassa, ja asiakasmaksuja voidaan periä vain laissa nimetyistä käynneistä. Erityisesti lakiesitys yhtenäistää pitkäaikaisen hoiva-asumisen ja laitoshoidon asiakasmaksukäytäntöjä ja takaa kansalaiselle riittävän käyttörahan, Martti Talja sanoo tiedotteessaan.

− Mitä kiisteltyyn terveyskeskusmaksujen ”välikattoon” tulee, tulevilla maakunnilla säilyy jatkossakin oikeus nykyisenkaltaisiin kuntien käytänteisiin − joko vapauttaa potilaat kokonaan terveydenhuollon peruspalveluluiden asiakasmaksuista tai sopia muutaman maksun katon käytöstä, hän lisää.

Taljan mielestä huoli paljon palveluita käyttävien kansalaisten maksujen kasvusta on ylimitoitettu. Hänen mukaansa THL:n tuoreen selvityksen mukaan useiden matalatuloisten asiakasryhmien maksut laskevat.

Lakiehdotuksen mukaan palvelun tuottajan tulee informoida kansalaista mahdollisuudesta saada huojennus tai vapautus asiakasmaksusta maksukyvyttömyyden vuoksi. Varattomille asiakasmaksuhuojennuksesta tulee ensisijainen toimenpide toimeentulotukeen verrattuna.

− Maksukyvyttömyys ei voi olla valmisteilla olevan lain mukaan hoidon tai hoivan este. Lain mukaan kaikkein on saatava yhdenvertaisesti hoitoa sairautensa hoitoon tai sosiaalisten ongelmiensa voittamiseen, Talja sanoo.

Uuden asiakasmaksulain on tarkoitus tulla voimaan yhtä aikaa sote-uudistuksen kanssa vuoden 2021 alusta.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt