X
SULJE MAINOS
Rokotuspiste Washingtonin osavaltiossa Yhdysvalloissa. LEHTIKUVA / AFP Mandel Ngan

Huojentava arvio: Mikään virusmuunnos ei väistä täysin rokotteita

Professorin mukaan koronaviruksen tartuntakyky voi jopa heikentyä mutaatioiden myötä.

Britannian hallituksen tiedeneuvonantajien mukaan mikään maailmalla kiertävistä virusmuunnoksista ei pysty ohittamaan koronarokotteiden luomaa suojavaikutusta.

Covid Genomics UK -yhteisjärjestöä johtava Cambridgen yliopiston professori Sharon Peacock varoittaa, että uusia variantteja on silti syytä seurata huolella.

Peacock rauhoittelee Times Radion haastattelussa huolia, joita on esitetty Intian virusmuunnoksen leviämisestä Britanniassa.

– Tiedämme, että mutaatioiden kertymisen myötä virus voi oppia välttelemään immuunijärjestelmäämme. Mutta muuntumisen myötä viruksesta voi tulla myös esimerkiksi heikommin leviävä, professori sanoo.

Hän huomauttaa, että viruksen kannalta muuttumisessa on sekä hyviä että huonoja puolia. Toistaiseksi ei ole näyttöä rokotusten tehon merkittävästä laskusta. Etelä-Afrikan muunnos voi aiheuttaa enemmän lieviä infektioita, mutta suojavaikutuksen pitäisi ehkäistä erityisesti vakavat tautitapaukset.

– Olen optimistinen sen suhteen, että tilanne on nyt hyvä. Tällä hetkellä kiertävät virukset ovat alttiita rokotusten luomalle suojalle, Sharon Peacock sanoi.

– Tärkeintä on saada rokotukset vauhtiin maailmalla, jotta saamme tämän taudin kuriin. Tartuntamäärien väheneminen tarkoittaa, että viruksella on vähemmän muuntumisen mahdollisuuksia.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt