Hullut sääilmiöt vasta alkamassa – ensi vuoden pelätään tuovan nälkää ja tuhoa

Syy poikkeuksellisiin myrskyihin ja leutoon säähän on El Niño -ilmiö.

Poikkeuksellisen voimakkaasta El Niño -ilmiöstä varoitettiin jo kesällä. Syksyn aikana se näyttää vain voimistuneen.

– Joidenkin mittareiden mukaan tämä on jo ollut kaikkien aikojen voimakkain El Niño. Se riippuu, miten asiaa mitataan, tohtori Nick Klingaman Readingin yliopistosta arvioi BBC:lle.

Kyse on 7–8 vuoden välein toistuvasta ilmastoilmiöstä, jossa Tyynen valtameren pinnalle nousee lämmintä merivettä. Valtameriin varastoitunut lämpöenergia vapautuu ilmakehään ja aiheuttaa voimakkaita sääilmiöitä. El Niñon vaikutus kestää yhdeksästä kuukaudesta kahteen vuoteen. Tällä kertaa ilmiön arvioidaan olevan poikkeuksellisen voimakas ja pitkäkestoinen

– Super El Niño pistää maailman humanitäärisen järjestelmän ennennäkemättömälle koetukselle vuonna 2016, kun se nyt jo on vaikeuksissa Syyrian, Etelä-Sudanin, Jemenin ja muiden kriisipesäkkeiden kanssa, Oxfamin tiedottaja sanoi The Independentin mukaan.

Oxfamin arvion mukaan ilmiö voi aiheuttaa nälkää, pulaa vedestä ja tauteja kymmenille miljoonille ihmisille. Eteläisessä Afrikassa ruokapulan arvioidaan olevan pahimmillaan helmikuussa.

Paheneva tilanne Afrikassa saattaa aiheuttaa vielä aiempaa enemmän ihmisten liikehdintää pois nykyisiltä asuinseuduilta.

Aasiassa El Niño aiheuttaa kuivuutta. Pohjois-Amerikkaan ilmiö tuo mukanaan sateita ja myrskyjä.

Tällä hetkellä El Niñon epäillään aiheuttavan myös Euroopan poikkeukselliset sääolosuhteet. Vuosi 2015 on maailman lämpimin vuosi.

Suomessa se on tuntunut poikkeuksellisen lämpimänä joulukuuna, mutta tyypillisesti El Niño on aiheuttanut Pohjois-Eurooppaan kuivaa ja hyvin kylmää säätä. Etelä-Euroopassa vaikutus on päinvastainen.

El Niñolla on myös vaikutuksensa öljyn hintaan. Euroopassa talven energiantarpeen arvioidaan olevan normaalia pienempi, kun El Niño pitää talven lämpimänä.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt