X
SULJE MAINOS
Pakolaiset yrittävät päästä Britanniaan heikkotekoisilla kumiveneillä. LEHTIKUVA / AFP Francois Lo Presti

Hukkuneet pakolaiset saivat Ranskan ja Britannian neuvottelupöytään

Ranska pidätti viisi ihmissalakuljettajaa sen jälkeen, kun 27 pakolaista kuoli ylittäessään Englannin kanaalia.

Ranska ja Britannia aikovat lisätä yhteistyötään, jotta pakolaisten kuolemat Englannin kanaalissa saataisiin estettyä. Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoo, että Ranskan, Britannian, Hollannin, Belgian ja Saksan pitää pystyä lopettamaan pakolaisveneiden liikennöinti kanaalissa, kertoo Financial Times.

Keskiviikkona 27 ihmistä kuoli, kun heitä kuljettanut kumivene upposi Dunkirkin edustalla Ranskan aluevesillä. Ihmiset olivat matkalla Britanniaan. Uhrien joukossa oli 17 miestä, 7 naista ja 3 lasta. Onnettomuudesta selvisi yksi Irakin ja yksi Somalian kansalainen.
Ranskan poliisi on pidättänyt viisi ihmistä asiaan liittyen. Näitä epäillään ihmisten salakuljettamisesta.

Ranskan ja Britannian viranomaisten mukaan pakolaiset saapuvat tavallisesti rannikolle teitä pitkin, ja määränpäässä vesikuljetus kanaalin yli järjestyy muutamassa tunnissa.

Ranskan sisäministeri Gérald Darmanin sanoo, että ongelmaan tarvitaan koko Eurooppaa koskeva ratkaisu. Hänen mukaansa Ranska on pidättänyt tänä vuonna 1500 ihmissalakuljettajaa.

– Eilen pidätimme salakuljettajan, jolla oli Saksassa rekisteröity auto ja hän oli ostanut kumiveneensä Saksasta.

Darmanin aikoo keskustella Britannian sisäministeri Priti Patelin kanssa torstaina siitä, miten pakolaisten määrää voitaisiin vähentää.

Pakolaisten kulku Ranskasta Britanniaan on hiertänyt maiden välejä erityisesti Brexitin jälkeen. Britannian mielestä Ranska ei ole riittävästi yrittänyt estää pakolaisten kulkua. Ranska on kiistänyt tämän mutta todennut, että Britannia ei ole osallistunut pakolaisten aiheuttamiin kustannuksiin riittävästi.

Ranskan ja Britannian välit ovat olleet kireät myös kalastuksiin liittyvien kiistojen takia.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt