Anniskelun rajoituksella voitaisiin tutkijan mukaan vähentää altistumisia. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Huippututkija varoittaa Suomea: Pitäisi toimia nyt

Tuuli Lappalaisen mukaan kovat koronatoimet voidaan ehkä vielä välttää.

Yhdysvaltain Columbian yliopiston apulaisprofessori, geenitutkija Tuuli Lappalainen vaatii toimia koronavirustilanteen kääntämiseksi. Muuten edessä on jälleen kovia rajoituksia.

– Suomen epidemian nykytila ei ole vielä katastrofi, mutta jatkuvan kasvun trendi ei ole kestävä. Monet muut maat ovat jo pahassa lirissä. Maltillisilla, proaktiivisilla tiukennuksilla nyt voitaisiin ehkä välttää rankemmat rajoitukset ankeimpaan talviaikaan, Lappalainen tviittaa.

Suomen koronavirusluvut ovat olleet jo jonkin aikaa tasaisessa kasvussa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n perjantain lukujen mukaan taudin ilmaantuvuusluku väestössä on melkein tuplaantunut tuoreimmalla 14 päivän seurantajaksolla edelliseen jaksoon verrattuna.

Tuuli Lappalaisen mukaan joukkoaltistumisten vähentämisellä on suuri vaikutus tilanteeseen. Hän toistaa muiltakin asiantuntijoilta kuullun vaatimuksen yöelämän rajoittamisesta. Myös maskien käyttöä olisi tutkijan mielestä lisättävä.

– Anniskelua ja aukioloaikoja pitäisi rajoittaa – pieni inhimillinen ja taloudellinen hinta suhteessa riskeihin. Maskit kunnolla käyttöön, myös nuorille koulussa. Ryöpsähdykset nitistettävä rivakasti Kuhmon tyyliin, Lappalainen sanoo.

Suomessa tehdään tutkijan mukaan paljon oikeitakin asioita. Hän huomauttaa testauksen näyttävän pyörivän hyvin.

– Mutta terveyden ja talouden vastakkainasettelulla, toiveajattelulla, ja reaktiivisella toiminnalla voidaan hyvistä asetelmista päätyä vaikeaan tilanteeseen. Se on vältettävissä jos toimitaan nyt, Tuuli Lappalainen toteaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt