X
SULJE MAINOS
Tutkijan mukaan tilanne voidaan Helsingissä vielä saada haltuun. LEHTIKUVA / Getty Images / AFP David Dee Delgado

Huippututkija varoittaa Helsinkiä – nämä luvut jo New Yorkin tasolla

Tuuli Lappalaisen mukaan epidemiatilanne ei kestä nykyistä parveilua.

– Koronan esiintyvyys on nyt Helsingissä suunnilleen sama kuin New Yorkissa ja kasvaa nopeammin, Yhdysvaltain Columbian yliopiston apulaisprofessori, geenitutkija Tuuli Lappalainen toteaa Twitterissä.

Helsingin koronaluvut ovat viime aikoina olleet jyrkässä kasvussa. Lauantaina Suomessa todettiin yhteensä 469 uutta koronatartuntaa, joista peräti 341 todettiin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella. New Yorkissa uusia tartuntoja todettiin lauantaina noin 6 000.

Lappalaisen mukaan ihmisten suhtautuminen koronaan on kaupungeissa kuitenkin täysin erilainen. New Yorkissa esimerkiksi koulujen ovet laitettiin tutkijan mukaan torstaina kiinni, kun koronatesteissä positiivisia oli yli 3 prosenttia testatuista. Helsingissä luku oli Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtosen mukaan perjantain osalta Uudellamaalla peräti 4,6 prosenttia.

– Syksyllä osa oppilaista on käynyt koulussa, mutta moni käy etäkoulua. Pienilläkin maskit, Lappalainen sanoo ja vertailee kaupunkien tilannetta.

Tutkija arvioi, että etätyöjärjestelyjä jatketaan näillä näkymin New Yorkissa ensi kesään saakka. Talous ja sosiaalinen elämä ovat hänen mukaansa ”aivan totaalisen kuralla”. Ravintolat sulkevat ovensa jo iltakymmeneltä.

– Sisätilat avattiin pari kuukautta sitten, mutta 25% normaalista ihmismäärästä, yhteystiedot joka seurueelta, maskipakko aina jos ei istu pöydässä. Mutta tälle halutaan loppu. En tunne ketään, joka söisi tai joisi sisätiloissa. Terasseilla istutaan, hän sanoo.

Tutkija uskoo, että Helsingissä koronatilanne saataisiin haltuun, mikäli suomalaiset eläisivät ”edes muutaman viikon kuten me täällä elämme vuoden päivät”. Hän toivoo, että rajoitusten noudattaminen otettaisiin tosissaan.

– Kaupungit ovat monin tavoin hyvin erilaisia, enkä tietenkään kannata New Yorkin toimien omaksumista Helsinkiin sellaisenaan. Muista maista ja kaupungeista voi kuitenkin saada perspektiiviä omaan menoon, hän sanoo.

Erityisesti yökerhoja ja pubeja tulisi tutkijan mukaan nyt välttää.

– Helsingin epidemiatilanne ei nyt kestä tällaista parveilua, Lappalainen toteaa.

– Nyt tarvitaan ryhtiliike.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt