Verkkouutiset

Huippukokous: Paljon melua tyhjästä – asiantuntijat eivät vakuuttuneita

Yhdysvalloissa Trumpin ja Kimin historiallisen kokouksen tulokseen suhtauduttiin varauksellisesti.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yhdysvaltalaislehdet kritisoivat Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin tapaamista tuloksettomaksi. Asiantuntijoiden mukaan huippukokous ei tuonut esille mitään uutta eikä sopimus ollut tarpeeksi yksityiskohtainen. Trump ja Kim Jong-un tapasivat tiistaina Singaporessa.

Johtajien historialliseksi kutsutussa tapaamisessa päämiehet allekirjoittivat yhteisen sopimuksen, jossa Yhdysvallat lupaa lopettaa sotaharjoituksensa Etelä-Koreassa ja Pohjois-Korea sitoutuu Korean niemimaan täydelliseen ydinaseriisuntaan.

The Washington Post kuvailee neuvotteluja teatteriksi ja propagandaksi. The Washington Postin mukaan molemmat valtionpäämiehet saivat neuvotteluista mitä halusivat, mutta muu maailma ei hyötynyt siitä.

Artikkelin mukaan Kim Jong-unille neuvottelut olivat osoitus hänen onnistuneesta ydinasepolitiikastaan.

– Hänen pientä, köyhää ja nälissään olevaa kansaansa, josta satoja tuhansia on suljettu Stalinin ajan kaltaisille keskitysleireille, kohdeltiin neuvotteluissa tasavertaisena Yhdysvaltojen kanssa. Jos Kim ei olisi jatkanut ohjusohjelmaansa, presidentti Trump ei olisi tullut paikalle, Anne Applebaum kirjoittaa.

Applebaumin mukaan Trumpille neuvottelut olivat erinomainen mediatempaus. Trump onnistui näyttäytymään maailmalle rauhaarakentavana hahmona.

The Wall Street Journalin artikkelissa todetaan Yhdysvaltojen saaneen Pohjois-Korealta hyvin vähän vastineeksi joukkojensa vetäytymisestä.

Yhdysvaltojen Pohjois-Korean erityisedustaja Joseph Yunin mukaan sopimus ei tuonut mitään uutta Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean aikaisempaan sopimukseen, joka koski ydinaseriisuntaa.

Yunin mukaan sopimuksessa ei ole muutoksia aikaisempaan, eikä Pohjois-Korea ole osoittanut mitään merkkejä siitä, että se toteuttaisi vaatimuksia tälläkään kertaa.

CIA:n entinen virkamies Joseph DeTrani sen sijaan pitää huippukokousta onnistuneena.

– Tiedän olevani vastarannan kiiski, mutta mielestäni pelkästään tapaamisen järjestäminen on jo onnistuminen. Näin pitkälle ei olisi tultu, jos kyseessä ei olisi jotain tärkeää, DeTrani toteaa.

CNN:n haastattelemat asiantuntijat muistuttavat, että Pohjois-Korean ja Yhdysvaltojen tilanne on parempi kuin jokin aikaa sitten. Asianajaja S. Nathan Park huomauttaa, että vielä hetki sitten maat olivat matkalla kohti ydinsotaa.

Entinen Yhdysvaltain valtion virkamies YJ Fischer sanoo, että Trumpin diili Pohjois-Korean kanssa ei oletettavasti tule olemaan yhtä hyvä kuin Barack Obaman sovittelema diili Iranin kanssa. Obama sai kaudellaan Irakin rajoittamaan ydinaseohjelmaansa.

– Trump asetti riman korkealle ilmoittaessaan, että Iranin sopimuksen ehdot eivät olleet riittäviä, Fischer pohtii.

Aasiassa tulos miellyttää

Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in pitää tapaamista uskomattomana, kertoo CNN.

– 70 vuoden vihamielisyys on asettanut tumman varjon päällemme ja sen takia on vaikea uskoa, että kokous todella tapahtui, Moon sanoo.

Presidentin mukaan kokous loi hyvät perusteet Korean niemimaan ja koko maailmanlaajuiselle rauhalle. CNN:n artikkelissa kuitenki epäillään, että Etelä-Korea ei olisi valmis luopumaan Yhdysvaltojen joukoistaan, vaikka sopimuksessa Kim Jong-un sitä vaatiikin.

Yhdysvaltain joukkojen poistuminen Etelä-Koreasta horjuttaisi alueen pelon tasapainoa. Pohjois-Korean uhan lisäksi Yhdysvaltain joukot ovat suojanneet Etelä-Koreaa ja Japania Kiinan käytöstä vastaan.

Kiinassa neuvottelujen tulokset on otettu innokkaasti vastaan. Kiina on jo pitkään kritisoinut Yhdysvaltain joukkojen oleskelua Etelä-Koreassa ja Japanissa. Kiina epäilee, että joukkojen tarkoituksena ei ole ollut suojata Pohjois-Korealta, vaan heikentää Kiinan menestymistä.

Nobel-palkittu järjestö pitää sopimusta riittämättömänä

Nobelin rauhanpalkinnolla vuonna 2017 palkittu ydinaseriisuntaa edistävä kansalaisjärjestö ICAN pitää kokousta hyvänä diplomaattisena eleenä, mutta sisällöltään köyhänä.

ICAN:n mukaan vain kansainväliseen lainsäädäntöön ja jo olemassa oleviin ydinriisuntasopimuksiin perustuvalla sopimuksella Korean niemimaa saataisi riisuttua ydinaseista kokonaan.

– (Tällainen) sopimus ei tviittaisi, ei muuttaisi mieltään lentomatkalla kotiin eikä pelkäisi egonsa puolesta, ICAN:n toimitusjohtaja Beatrice Fihn sanoo.

ICAN esitti oman viiden kohdan ohjelmansa Korean ydinaseriisunnan toteuttamiseksi maanantaina. Ohjelmassa ICAN vaatii Pohjois-Koreaa ja Etelä-Koreaa liittymään ydinsulkusopimukseen ja luomaan suunnitelman jo olemassa olevien ydinaseidensa tuhoamiselle.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)