Verkkouutiset

Huippuarvio Josif Stalinin salaisuudesta julki – tämä oli hänen raivonsa takana

Analyysi murhaajadiktaattorin alemmuudentunnosta tuli postuumisti yli 30 vuoden takaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

National Security Archive on julkaissut diplomaatti ja tutkija George Kennanin (1904-2005) ja Neuvostoliiton viimeisen johtajan Mihail Gorbatshovin liittolaisen Aleksander Jakovlevin (1930-2011) keskustelun lokakuulta 1990. Merkittävät taustavaikuttajat kävivät historiallisilla hetkillä keskenään läpi kylmän sodan historiaa.

Keskustelussa Aleksander Jakovlev valittelee, ettei hän vuosienkaan jälkeen pysty ymmärtämään mitä tapahtui ja mikä oli neuvostodiktaattori Josif Stalinin (1878-1953) motiivi miljoonia uhreja tehneelle politiikalleen.

– Miksi hän valitsi ne metodit toimissaan puolueessa, ja maassa, ja ihmisille, ystäville, ja älymystölle, Aleksander Jakovlev tuskailee.

George Kennan vaihtaa vastatessaan kielen englanniksi ja toteaa, etteivät hänen kollegansakaan ole kyenneet vastaamaan kysymykseen, koska Stalin vahingoitti itseäänkin erityisesti 1935-39.

Tämän jälkeen Kennan esittää teorian, jonka mukaan paljon voi selittää Stalinin persoonallisuudella. Stalin ymmärsi ihmisiä, mutta oli sairaalloisen epäluuloinen – erityisesti niitä ihmisiä kohtaan, jotka uskoivat häneen ja osoittivat lojaliteettiaan.

– Heti kun se tapahtui, hän alkoi epäillä heitä. Oli lähes mahdotonta säilyttää hänen luottamuksensa, George Kennan kuvailee.

Stalin käyttäytyi Kennanin mukaan paljon tavallisemmin ihmisten kanssa, jotka eivät luvanneet hänelle uskollisuuttaan. Stalinin maailmaan kuulumattomat ihmiset – kuten toisten valtioiden johtajat – eivät provosoineet esiin hänen persoonansa epänormaaleja puolia.

George Kennan jatkaa, että osin Stalinia voi selittää hänen alemmuudentuntonsa.

– Kaikki alkoi alemmuuden tuntemuksesta, jota hän koki kun hän toimi Leninin ympyröissä, Leninin avustajien kanssa. He olivat korkeasti koulutettuja yksilöitä, älykkäitä persoonia – useimmat heistä, Kennan toteaa.

Kennan muistaa sanoneensa 1920- ja 30-lukujen vaihteessa, että Moskovan politbyroo oli Euroopan parhaiten koulutettu hallitus. Monet sen jäsenet olivat asuneet ulkomailla ja osasivat kieliä.

– Stalinilla ei ollut mitään sellaista. Ja hän ymmärsi täysin alemmuutensa, ja kärsi siitä suuresti.

– Se tuli esiin eri tavoilla. Kaikki puhdistukset ja julmuudet pohjimmiltaan alkoivat hänen yrityksistään tuhota ympäriltään kaikki joiden hän uskoi ihailevan Leniniä.

– Stalin provosoitui helposti, ja niin oudolta kuin se voi tuntuakin, vaikka hänellä oli poikkeuksellisia kykyjä, hän oli persoona joka kärsi suuresti alemmuudensa tunnosta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)